Роман на Набоков излиза в "Плейбой"

Откъс от последния, незавършен роман на покойния руски писател Владимир Набоков The Original of Laura ("Оригиналът на Лаура") ще бъде публикуван в декемврийския брой на американското издание на сп. "Плейбой", съобщи в. "Ню Йорк
обзървър". Той ще излезе по реповете на 10 ноември тази година, а продажбата на книгата ще започне седмица по-късно - на 17 ноември.
Правата за публикуване са били получени от литературния редактор на "Плейбой" Ейми Грейс Лойд. Тя не оставила на мира литературния агент на Набоков Андрю Уайли, докато не получила съгласието му през юни. Колко е платило за привилегията списанието, не е ясно. Ейми Грейс Лойд уверява, че по-голяма сума за откъс, в който се съдържат 5000 думи, сп. "Плейбой" досега не е давало. Сделката е била одобрена от издателя на списанието Хю Хефнър, голям почитател на творчеството на руския писател.
През 1964 г. Владимир Набоков е дал обширно интервю за "Плейбой", а през 1969 г. списанието печата откъси от "Ада или Страст: Семейна хроника".
За романа The Original of Laura Набоков е успял да подготви само 50 картона (той е писал черновите си на библиотечни картони). Писателят е завещал тези наброски да бъдат унищожени, но молбата му не е изпълнена. През април 2008 г. Дмитрий Владимирович Набоков, син на писателя, решава романът да бъде издаден.

Станете почитател на Класа