Велур, дантела и коприна по време на криза

Седмицата на висшата мода в Париж завърши с представянето на колекциите за сезон есен-зима 2009/2010 на Жан-Пол Готие и "Валентино", предаде Ройтерс.
Във времето на глобална финансова криза няколко дизайнери организираха ревютата си без излишна показност или дори се отказаха от тях, залагайки на семпли презентации. На фона на повсеместната икономическа меланхолия Жан-Пол Готие, който от 20 години е една от ключовите фигури в модния бизнес, заяви дръзко: "Кризата е време, в което човек търси нови начини да се справя."
На ревюто на Готие двойнички на Луиз Брукс, Лорън Бакол и френската актриса от Втората световна война Мишлин Прел дефилираха с черни костюми с широки рамене, дъждобрани в авиаторски стил и рокли, гарнирани с кожи. Сред гостите на ревюто на Жан-Пол Готие бяха австралийската поп звезда Кайли Миноуг, американският актьор Мики Рурк и френската дизайнерка Соня Рикел. Мария Грация Чиури и Пиер Паоло Пичоли представиха втората си колекция за модна къща "Валентино" след оттеглянето на нейния създател Валентино Гаравани. Дизайнерите, вдъхновени от "крехката и опасна женственост", бяха заложили на черни рокли, разнообразени с волани, дантели и водопади от муселин.
Франк Сорбие бе сред дизайнерите, които представиха колекцията си на скромно шоу. Сорбие използва само 10 модела, позиращи като "живи картини". В колекцията му преобладаваха рокли с бюстиета и дълги велурени палта.
Хит на тазгодишната модна седмица в Париж бе Марк Якобс, който изведе на подиума манекенки с огромни „уши“ - специфични украшения за глава, с пищни колиета и атрактивни чанти.
Незабравимо за феновете на парижката мода остава ревюто на Джон Галиано за Christian Dior. Известна със зрелищните си ревюта, модната къща избра да представи колекцията си в салоните си на авеню "Монтен”. „Причината да изберем това място не е заради финансови ограничения, а от желанието ни да се върнем към корените и ценностите си, пресъздавайки задушевността от времето, когато е основана модната къща. Искахме да подчертаем значението на марката Dior и да покажем нашето "ноу-хау", обясни Сидни Толедано, президент на Christian Dior Couture.
Колекцията на Джон Галиано за Christian Dior без съмнение разкрива "ноу-хау"-то. Дизайнерът умело е преработил класическите виждания на модната къща и е придал на изключителната елегантност секси привкус. Моделите на Галиано на моменти изглеждаха така, сякаш са излезли от съблекалнята, преди да са довършили тоалета си. На подиума през повечето време дефилираха момичета с пристегнати в кръста якета и чорапи с жартиери или с бухнали поли и сутиени, представящи комбинация от легендарните костюми с поли на Christian Dior.
Своите колекции представиха и дизайнерите Стефан Ролан и Алексис Мабий. Стефан Ролан затвърди репутацията си на майстор на бродерията с ретрофутуристична колекция. "В колекцията на Ролан има нещо футуристично, нещо скулптурно, нещо геометрично и много красота", сподели актрисата Еманюел Беар, която присъства на ревюто.
Моделите на Стефан Ролан дефилираха със скъсени коктейлни рокли, от подгъвите на които висяха сложни мозайки от обвити в платове пластмасови тръби, или с рокли от фина коприна в сиво и жълтеникавокафяво, покрити с кожени ромбове. В колекцията на Алексис Мабий преобладаваха коприната и дантелите. Дизайнерът показа комбинации от копринени ризи и къси тесни панталони, които спокойно могат да минат за бельо. Мабий акцентира върху тоалетите с големи черни панделки около бюста и талията и с малки панделки на раменете и бедрата.



Испански дизайнери показаха неконвенционална мода.



Станете почитател на Класа