„Сцена на вековете“ тръгва с „Княз Игор“

Широкомащабното музикално и историческо платно „Княз Игор“ открива уникалния фестивал „Сцена на вековете“ във Велико Търново на 7 август. С тази премиера се връща към живот един от най-оригиналните и неповторими летни фестивали у нас, привлекателен и за българската, и за чуждата публика. Той е рожба на Пламен Карталов, който преди 24 години се осмели да прави опера на Царевец, разчитайки на екип от ентусиасти и на щедри спонсори.
За новото издание на „Сцена на вековете“ Пламен Карталов възкресява операта на Александър Бородин в целия й блясък с великолепен декор на Борис Стойнов, с хора и оркестъра на Софийската опера, със солисти от най-висока класа. Под диригентството на Григор Паликаров над хълма Царевец ще се леят гласовете на Владимир Осипенко и Александър Крунев – в ролята на княз Игор, на Ирина Дац като Ярославна, на баритона Петър Найденов - княз Галицки, на Петър Бучков – хан Кончак. Постановчикът обещава атрактивно зрелище – комбинация от прекрасна музика, светлини, танци на фона на уникалната природа.
Другото оперно заглавие във феста е „Цар Калоян“ - опера от Панчо Владигеров, към която Карталов неведнъж посяга, за да докаже на поколения зрители, че творчеството на легендарния композитор е актуално и днес. Заглавието се връща на това историческо място след 22 години. В три последователни спектакъла - на 14, 15 и 16 август, ще се изявят Бисер Георгиев и Иван Кабамитов – в ролята на Калоян, примата Радостина Николаева – Мария, Костадин Андреев като Балдуин. Диригент е Цанко Делибозов.
На 11 август публиката на Царевец ще има възможност да се наслади на балета “Зорба Гъркът” - един от най-успешните авторски спектакли на хореографа Лорка Масине в световен план, по музика на Микис Теодоракис.

Станете почитател на Класа