Произведоха най-голямата пица в Бразилия

Сау Паулу, столица на едноименната бразилска провинция, събра милиони фенове от целия свят на традиционния уикенд на пицата. Петима майстори произведоха най-голямата пица, правена досега в Бразилия. Тя е приготвена от 40 килограма продукти. От тях само 15 килограма е брашното, а сиренето е 16 килограма. Гигантската пица „Маргарита“ беше гарнирана с моцарела, с кръгчета от домати и с листа от босилек и привлече интереса на много любители на пицата в града, които чакаха на дълги опашки, за да вкусят парче от нея.
Пицата е едно от най-популярните блюда в целия щат Сау Паулу, където влиянието на италианската кухня е голямо. От 40-те милиона жители на щата една трета са с италиански произход. Те са потомци на италиански имигранти, пристигнали в Бразилия през деветнадесети век, за да работят в плантациите за кафе. Именно те са донесли в багажа си и рецептите за пица, традиционното италианско блюдо.
Първите продавачи на пица в Сау Паулу са продавали пицата на студени порции из италианските работнически квартали в града. Това е станало през 1900 г. От 1950 г. обаче пицата излиза от средите на италианските имигранти и завладява и бразилските кръгове в Сау Паулу. Така бразилската кулинарна култура се смесва с италианската и се получават много странни съчетания, като пица със захар, с банани или с шоколад.
Солените варианти на пицата, съчетаващи чертите на двете кухни, също са странни, като пица със скариди, с шунка и ананас, с бекон и круши. Формата на пицата първо е традиционната - кръгла пица, изпечена на пещ. С течение на времето обаче се появяват и конусовидни и квадратни пици, които се режат на метър. Появяват се дори варени и пържени пици.
Цялото това творческо мислене кара властите на Сау Паулу да организират всяка година по време на уикенда на пицата конкурс за най-странна рецепта за пица. Идеята за опичането пък на огромна пица се заражда още преди 4 години. Приходите от инициативата ще подпомогнат деца, страдащи от недохранване в Бразилия. По време на целия уикенд организаторите се надяват да привлекат интереса на 30 000 души, които ще участват в дегустации на пици по улиците на града или в музикалните тържества в чест на блюдото.
Годишно в щата Сау Паулу се консумират по 370 милиона пици. През 2008 г. бизнесът с пици е донесъл печалба от 7 милиарда долара на цяла Бразилия, като една трета от тази сума са за щата Сау Паулу, в който има 6000 пицарии, припомня Франс прес.

Станете почитател на Класа