Кафето върви с книга, не с цигара

Възможно ли е да се наслаждавате пълноценно на чаша кафе, като замените цигарата с книга? На този въпрос се опитват да отговорят организаторите на кампанията „Кафето върви с книга, не с цигара“, които дават старт на инициативата на 16 юли в книжарница „Пингвините“ на ул. „Граф Игнатиев“ 18, ет. 4.
Идеята тръгва от екипа на издателство „Кръгозор“. Първоначалният план е да популяризират четенето чрез създаване на библиотечни кътове, които да са на разположение на посетителите в заведенията за кафе.
През 2009-а се появи първото място, където цигарите ще бъдат заменени с книги - кафе-книжарница без тютюнев дим „Пингвините”. Това е място за ценители на доброто кафе и на хубавите книги. Място, където никой няма да уврежда вашето здраве с тютюнев дим. Място, където ще срещнете хората, които винаги сте мечтали да бъдат ваши приятели.

С какво да започнете?

Съчетайте своята чаша ароматно кафе с романа на Антъни Капела „С дъх на кафе”. Няма по-подходящо четиво за ценителите на кафето от книга, посветена на любимата напитка. „С дъх на кафе” ще изостри сетивата ви, ще ви развълнува и забавлява, ще ви разкрие много непознати факти и ще ангажира мислите и небцето ви. Сами ще се убедите, че кафето върви много повече с книга, отколкото с цигара.

Защо сега?
Защото остава само година до влизането в сила на забраната за тютюнопушене на обществени места. През лятото на 2010 г. България ще се присъедини към решението на държавите от европейското семейство и ще ограничи тютюнопушенето, за да запази здравето на посетителите в обществените закрити пространства.
Имаме една година, в която да се научим да запалваме цигара по-рядко. Една година, в която ще се научим да се съобразяваме с другите. Една година, за да свикнем с промяната и да я превърнем в удоволствие.
А може би ще използваме тази година, за да четем повече?

Кой друг стои зад инициативата?
Към „Кръгозор“ се присъединява „Аз чета” - най-голямата литературна медия в България. Сайтът е притегателен център за всички, които обичат да четат и за които книгата е източник на познание и забавление.

Станете почитател на Класа