Млада жена живя 17 години с „близнак“ в тялото си, без да го знае

Лекарите са извлекли от корема на 17-годишно момиче, "брат-близнак", който е бил вътре в тялото й през целия й досегашен живот, без тя да знае, информира BMJ Case Reports. Това е феноменът, наречен „фетус във фетус" (FIF), който възниква поради „рядка аномалия в развитието, при която неправилно оформен плод е вътре в тялото на другия близнак".


Докладът сочи, че тийнейджърката, чието име не е разкрито, е развила тумор за 5 години, който „постепенно се увеличава по размер". През този период пациентката изпитвала болка в корема. Освен това тя казва, че се чувствала сита, след като изяде съвсем малко количество храна, но специалистите не наблюдавали значително намаляване на теглото.


КТ с контраст разкрил "добре дефинирана маса" в корема на младата жена, която има елементи от мастна тъкан и участъци от подобни на костни образувания.


Въз основа на данните, получени по време на прегледите, лекарите успели да диагностицират случай на „фетус във фетус" и решили да извлекат „натрапника" чрез хирургическа намеса. Процедурата била проведена успешно и хирурзите отстранили тяло с размери 30 × 16 × 10 сантиметра от корема на тийнейджърката, което дори „имало косми и множество зъби".


Специалистите обясняват, че подобни явления се срещат при едно на всеки милион раждания и че досега има по-малко от 200 случая, регистрирани в медицинската литература.


Този случай е първият, регистриран в тялото на почти зряла жена, докато са известни само 7 други подобни случая, наблюдавани при хора над 15 години.
След операцията младата жена потвърди, че "се чувства много добре". "Коремът ми сега е плосък и родителите ми също са много щастливи", каза тя.

Станете почитател на Класа