Д-р Пиер Дюкан взриви света с нова книга

Новата книга на д-р Пиер Дюкан е на път да взриви женската половина от човечеството. Авторът на най-популярния метод за отслабване – протеиновата диета, публикува нов ценен наръчник за любознателния читател, озаглавен „Оценител“. Става дума за четиво, което подсказва на съвременния човек какви продукти да включва в менюто си, за да бъде здрав и да изглежда добре. „Оценител“ вече е преведена на основните европейски езици, продава се в огромни тиражи по целия свят. Книгата стига до България с логото на изд. „Колибри“.
„Оценител“ се появява на бял свят след удивителния успех на първите таблици за калориите, популяризирани през осемдесетте години в САЩ. Те бяха последвани от първите food counters, малки джобни издания със списъци на хранителни продукти, съпроводени с калорийната им стойност и съдържанието в тях на трите универсални хранителни вещества: белтъчини, захари и мазнини.
Всяка година в света се продават 180 милиона food counters. Явно широката публика е жадна за информация, тъй като категорично е разбрала каква полза може да извлече от правилното хранене, но при условие че то е просто, практично, както и бързо и лесно достъпно.
Всички съществуващи counters си приличат. Те посочват категорично калорийната стойност на включените храни и се различават единствено по естеството на заклеймените храни, като в зависимост от визираната публика едни насочват предпочитанията към мазнините, други – към въглехидратите или фибрите.
Някои са по-изчерпателни от други, като стигат дотам да включват и различните марки, и готвените, нискокалоричните или замразени готови храни, но до един се придържат към студената сдържаност на колонките от цифри. Какво ново предлага Пиер Дюкан? Книгата му „Оценител“ задоволява една нова необходимост: разбирането и управлението на захарите, както и демократизирането на едно елитарно средство – гликемичния индекс, който досега беше запазена територия на учените. За първи път в света той обхваща огромен брой храни и е представен на обикновения читател с обяснителен коментар.
Авторът на „режима Дюкан“ съветва: не консумирайте нищо, без да се допитате до оценителя. В един човешки живот има 90 000 хранения: системното повторение на една грешка или полза може да промени всичко. Ето защо, преди да сложите нещо в устата, разгърнете книгата! От нея ще узнаете дали тази хапка ще утоли глада ви, ще помогне ли на храносмилателната система, или ще я затрудни, ще навреди ли на сърцето и на черния дроб.


Мощно оръжие за профилактика на наднорменото тегло и диабета
Какво е гликемичен индекс?
Това е оценка в цифри между 0 и 100, с която се измерва количеството захар, съдържащо се в дадена храна, което преминава в кръвта, свойството й да повишава нивото на кръвната захар и съответно влиянието й върху отделяния от панкреаса инсулин.

За какво служи гликемичният индекс?

Да класира и измерва храните в зависимост от влиянието на съдържащата се в тях захар върху здравето като цяло и по-специално върху теглото и диабета.
В природата съществуват само три годни за ядене хранителни вещества: мазнини, белтъчини и захари.
Захарите – наричани още глуциди или въглехидрати – съставляват семейството на онези храни, след чието смилане се отделя глюкоза, на която единствено е позволено да прониква в кръвта.
Необходим за живота елемент, глюкозата се превръща в отрова при концентрация от над 1 г на литър. Когато тази концентрация бъде превишена, панкреасът, който има задачата да я регулира, произвежда инсулин и го изтласква в двете си естествени депа: черния дроб и мускулите.
Прекаленото произвеждане на инсулин има два вредни вторични ефекта: повишаване на теглото чрез увеличаване на запаса от мазнини и постепенно износване на панкреаса.

Кое различава индексите на храните?

Въздействието на дадена храна върху съдържанието на захар в кръвта зависи от бързината, с която тя прониква в кръвта, и от съпротивата на последната срещу разграждането на нейните захарни вериги.
Въпросната съпротива зависи от естествената структура на храната и от устойчивостта на нейната растителна структура към различните обработки, които е претърпяла преди консумация.

Станете почитател на Класа