Милиардерите имигранти, които сбъднаха американската мечта

Когато кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг посрещна посетителите на ремонтираната Статуя на свободата, той обърна специално внимание на имигрантите, които преминаваха покрай известната забележителност. „Големите бизнес събития, които се случват днес, са дело на хора, дошли в Америка и приели възможностите, които тази държава им е предложила“, каза кметът. Именно подобни изказвания предизвикаха американското списание “Форбс“ да подреди милиардерите имигранти в САЩ и да разкаже за живота им.
Блумбърг е роден в Бостън, но повечето му приятели от 400-те най-богати са пристигнали в страната на неограничените възможности, въоръжени само с креативност, енергия и амбиция. Десетилетия по-късно те създават империи в сферата на технологиите, медиите, недвижимите имоти и здравното осигуряване, осигурявайки хиляди работни места и наливайки милиони долари в американската икономика.
Титанът в сферата на недвижимостите Джон Катсиматидис, чиито родители са имигрирали в САЩ, когато той е на 6 месеца, разказва: „Баща ми работеше 7 дни в седмицата като шофьор на автобус. Нямаше място за провали, което ми бе внушавано от дете.“ По-късно Джон започва да учи в Университета в Ню Йорк и да работи като продавач в „Плод и зеленчук“, но бързо зарязва образованието, за да купи дял от магазин на свой приятел. До 24-годишна възраст Катсиматидис притежава 10 обекта и реализира приходи от 25 милиона долара. През 1977 г. инвестира 5 милиона в имоти, а днес държи стотици милиони долари под формата на недвижима собственост.
„Няма съмнение, че съществува връзка между търсенето на възможности и натрупването на цяло състояние. Особено когато си прекарал детството в малка страна със строга социална система“, разказва пред списанието Игор Оленикоф. Неговото руско семейство се преселва в Иран след революцията от 1917 г. И двамата милиардери обаче признават, че им е много трудно да внушат на своите деца, които са израснали с всички предимства на високата класа в САЩ, онази амбиция, която тласка имигрантите към успех.
Пример за успял чужденец е и Сергей Брин. През 1979 г. той се мести от Москва в Мериленд, запознава се с Лари Пейдж и днес е собственик на една от най-влиятелните технологични компании. Брин твърде малко прилича на милиардер. Той живее в скромен, според американските стандарти, тристаен апартамент. Не притежава Ferrari, ни дори Mercedes или BMW, а кара екологично чист автомобил Toyota Prius и поощрява покупката на екологични коли от другите служители на корпорацията, като отпуска по 5 хил. долара за всяка от специален фонд. Но и до днес един от най-влиятелните хора в технологичния свят не забравя руските си корени. Често може да бъде забелязан да похапва блини, борш и пелмени с приятели.
Важна част от успеха на корпорацията е дело на друг имигрант – Омид Кордестани, който е бил 12-ят служител. Благодарение на него Google се превръща от силна марка в глагол за търсене на информация по целия свят. Като главен консултант на главния изпълнителен директор и основателите Омид се занимава с откриване на нови възможности за приходи на компанията. Преди това той е главен вицепрезидент по глобалните продажби и бизнес развитието и отговаря директно за осигуряването на приходите на Google в световен мащаб, както и за ежедневното управление на звеното за продажби в компанията. След като започна работа в Google през 1999 г., за рекордно кратък срок той прави компанията изключително печеливша, генерираща приходи в размер на повече от 10 милиарда щ. д. за 2006 г.
Омид завършва магистърска степен по бизнес администрация в Станфордския университет и има бакалавърска степен по електроинженерство от щатския университет в Сан Хосе.
В Yahoo също работи уникален талант с чужд произход. Това е Джери Янг, който се мести от Тайван с майка си в Калифорния през 1978-а. Десет години по-късно Янг твърди, че знае само една дума на английски, а днес състоянието му е около 1 милиард долара.
Създателят на eBay Пиер Омидиар също е с чужд произход. Компютърният програмист създава уебстраницата eBay, за да помогне на годеницата си да продаде колекция от бонбони. Няколко години по-късно той се нарежда на четвърто място в списъка на най-богатите интернет гурута със състояние от 7,9 млрд. долара. Той е роден в Париж, но семейството му се мести в САЩ, когато е на шест.
В списъка на богатите имигранти не може да се пропусне Джордж Сорос. Роден е в Будапеща. като семейството му оцелява След нацистката окупация на Унгария оцелялото му семейство през 1947 г. емигрира в Англия, където Сорос учи в London School of Economics. През 1956 г. заминава за САЩ, за да спечели достатъчно пари на Уол Стрийт, както сам казва, а после да може да се посвети на писателска и философска дейност. Сорос става известен в Черната сряда (16 септември 1992 г.), като спекулира срещу лирата стерлинг. Английската банка е принудена да изтегли валутата си от Европейската монетарна система. Сорос е спечелил 1,1 милиарда долара. Оттам идва и прякоръ му Човекът, който взриви Английската банка. По време на азиатската финансова криза при сходни обстоятелства Махатхир бин Мохамад, тогавашен първи министър, обвинява Сорос в спекулация с малайзийската валутна единица – рингджит. С тази валутна спекулация развитието на Малайзия е забавено с две години. Все пак Джордж Сорос признава, че съвременната банкова и финансова система е вредна за развитието на по-бедните страни.
Медийният магнат Джон Клюдж е роден в Германия, но създава своята империя Metromedia в САЩ. Освен със своя бизнес нюх мениджърът е известен и със своята щедрост. Той държи четвъртото място за най-голямо дарение в размер на 400 милиона долара.

Станете почитател на Класа