Данаилов призна за провал с националното филмово хранилище

Не успяхме да създадем фонд за откупуване на ценни находки за музеите и на съвременните шедьоври на изобразителното изкуство. Това заяви вчера министърът на културата Стефан Данаилов при представяне на отчета си за четиригодишния си мандат. Той обяви и други свои неуспехи като провала в сформирането на национално филмово хранилище, както и законодателни неуспехи в областта на меценатството и категоризацията на труда на културните дейци.
За периода 2005-2009 г. за култура от държавния бюджет и от допълнителни субсидии са били отделени близо 649 млн. лв., достигайки 0.8 на сто от БВП, отчете още Данаилов. Средствата за българско кино са се увеличили от 2 млн. лв. на 16 млн. лв., а парите за читалищата са нараснали от 24 млн. лв. в началото на мандата на 48 млн. лв. сега. За подпомагане на издаването на български книги вече се отделят почти 1.3 млн. лв. годишно, за превод на наши автори в чужбина - 600 хил. лв.
Данаилов заяви, че ще продължи с преподавателската си работа в НАТФИЗ, а на пресконференцията бе съобщено и че има две предложения за участие в представления.

Станете почитател на Класа