Япония затяга регулацията на технологичните гиганти

Япония планира да засили регулациите, за да предотврати възможността технологичните гиганти, като Facebook и Google, да злоупотребяват с пазарната си мощ и да имат несправедливо предимство пред малкия бизнес, заявиха официални правителствени представители.

 

Новият закон ще задължи технологически гиганти, като Google, Apple, Facebook и Amazon, да оповестяват условията на договорите с клиентите и да докладват на правителството за своите операции, информира Reuters.

 

Действията на Япония последваха глобалната тенденция на затягане на регулаторните винтове на онлайн платформите. „Искаме да приложим новия закон по начин, който би направил бизнес транзакциите прозрачни, без да се налага прекомерно бреме или да се затрудняват иновациите", каза министърът на икономиката Ясутоши Нишимура пред репортери.

 

За осигуряването на защита на личните данни, правителството ще преразгледа закона за защита на личната информация, за да позволи на физическите лица да иизскват от тези фирми да преустановят използването на техните данни. Законът понастоящем регламентира само работата с данни, събрани по незаконен начин.

Станете почитател на Класа