Джаз прима от Холандия пее с бг ансамбъл

Джаз певицата Маргрит Шурдсма ще изненада довечера гостите на Sofia Live Club с великолепно музикално парти. В елитното заведение в подлеза на НДК ще звучат мелодии, с които Маргрит обикаля престижни клубни сцени. Концертът на джаз примата от Холандия е с българско участие. Тя работи постоянно с талантливия джаз пианист Димитър Бодуров и неговата група. Затова в програмата ще имаме удоволствието да чуем и Мишо Иванов – бас, Димитър Семов – барабани, Яна Бурова – цигулка, Тодор Николаев – цигулка, Александрина Игнатова – виола, Стефан Хаджиев – чело.
Още от ранна възраст Маргрит свири на цигулка, но истинската й страст е пеенето, с което тя се занимава сериозно от 16-годишна.
През 2002-ра тя е наградена на престижния конкурс за млади таланти „Принцес Кристина конкурс“ в Холандия. Оттогава датира и съвместната ù работа с пианиста Димитър Бодуров, който се изявява и като композитор и продуцент.
Техният дебютен албум With the whisper of a morning 2006, Pink Records е комбинация от джаз стандарти, поп и собствени композиции. Междувременно Маргрит завършва консерваторията в Ротердам. Следва повратен момент в кариерата й - тя подписва контракт с Foreign Media Music за втория си албум Bloom 2008, който съдържа собствени творби на Бодуров и Шурдсма, в стил поп джаз. Третият им албум е планиран за 2010 година.
Маргрит сериозно концертира главно в Холандия. Заедно с „Бодуров трио“те бяха селектирани за Jazz Impuls Double Concert Tour за сезона 2008/2009, който завърши през май с концерт в престижната зала Concertgebouw Amsterdam.
Димитър Бодуров е роден в България през 1979 г. Завършва средното музикално училище „Добри Христов“ във Варна със специалност тромбон, след което продължава обучението си в музикалната академия „Панчо Владигеров“ в София. Великолепен пианист и джаз импровизатор. От 2000 г. Димитър живее в Холандия, където завършва бакалавърска и магистърска степен със специалност джаз пиано, а също и бакалавър по композиция в CODARTS School of music в Ротердам.
От 2004-а насам работи интензивно с българска народна музика, като интегрира родния фолклор с други музикални форми и жанрове. Умело използва и класическата музика, и джаза. Димитър е лауреат на няколко конкурса в Холандия: Erasmus Jazz Prize 2002, Leidse Stad Jazz Competition 2002; Pim Jacobs Jazz Competition 2002. През юли 2005-а е избран сред 12 млади пианисти от цял свят за участие в голямо и авторитетно състезание за джаз солбо пиано в Монтрьо, Швейцария. През януари 2007-а Димитър печели първото издание на Young Pianist Foundation Jazz Concours 2007 в Холандия – конкурс за пианисти, посветили се на джаза.
Като пианист концертира самостоятелно и в състава на „Бодуров трио“. Талантливите изпълнители обикалят Холандия, Германия, Австрия, Белгия, Люксембург. Заедно с Маргрит Шурдсма те са избрани за голямото концертно турне Jazz Impuls Double Concert Tour за сезона 2008/2009-а.
Димитър Бодуров успешно се изявява и на композиторското поприще. Автор е на няколко камерни творби. Тази година той работи по поректа Boulangerie заедно с фестивала на прочутия руски диригент Валерий Гергиев. Проектът е посветен на легендарната френска пианистка Надя Буланже, а премиерата е насрочена за септември в Ротердам. Основател е на първия фестивал за пиано и барабани Keys’n Stix Festival.

Станете почитател на Класа