Подариха роял уникат на „Русалка“

С роял уникат се сдоби лятната академия „Русалка“, съобщиха за „Класа“ организаторите на музикалното събитие. Г-жа Фумие Фукуи, съпруга на бившия японски посланик в София, заплати великолепния инструмент и организира доставката му в курорта. Роялът на австрийската фирма Wendl-lung е последен писък на модата в сферата на музикалните инструменти. Фирмата е сред най-авторитетните в Европа и осигурява пиана и рояли на филхармониите и оперните театри на Стария континент. „С това дарение академията ще работи много по-пълноценно. Измъчвахме се много, защото от София или Варна транспортирахме рояли за заниманията и концертите“, каза артистичният директор проф. Жени Захариева.
Лятната музикална академия „Русалка“ се провежда за десети път и е под патронажа на първата дама Зорка Първанова. Фестивалът е посветен на 160-годишнината от смъртта на Фредерик Шопен. В юбилейното издание, което се провежда от 22 до 30 август, ще се включат видни гости - професори от Русия, Франция, Япония и България.
Програмата на лятната академия включва не само концерти на гост- професорите, но и на младите таланти, обучаващи се в академията.
„Още преди десет години, когато търсихме място на нашето черноморско крайбрежие, се спряхме на местността Русалка, тъй като там природата е съхранена. Тази обстановка стимулира творческия дух. Всяка година атрактивен гост са и семейство делфини, които също сякаш „оценяват” чистотата и уникалността на нашата природа в този кът на Черноморието, каза проф. Жени Захариева.
В програмата са включени изпълнения на проф. Евгения-Мария Попова; проф. Жени Захариева; проф.Ксавие Ле конт дьо ла Бретонри от Франция; Дарина Малеева, Деница Казакова и нейният съпруг Жан-Клод Дюкре. Г- жа Фумие Фукуи също ще се изяви като пианистка. Камерен оркестър от Добрич ще подкрепи участниците.
Г-жа Мария Банева, директор на артцентър „Русалка“ отново ще прояви своето гостоприемство, за да може академията да изпълни своята мисия: да повиши артистичните умения на младите таланти в съчетание с прекрасна почивка и да ги представи на открити концерти, организирани за посетителите на комплекса, както и за негови гости.

Станете почитател на Класа