Показват в изложба подаръците на кралица Елизабет

Пелерина от пера на птицата киви, миниатюрен модел на пакистанско рейсче и колие от зъби на кашалот - това са само част от експонатите, показани в изложба, която е посветена на подаръците на кралица Елизабет Втора. Експозицията е подредена в зали на Бъкингамския дворец, достъпни за посетители чак до 10 септември, пише британският "Таймс".
Сред предметите има няколко бумеранга, както и яйце на ему, върху което е изрисуван не особено ласкав портрет на коронованата особа. Погледите привлича и шахматна игра, подарена на съпруга на кралицата принц Филип от Нелсън Мандела. В играта обикновените пешки са заменени от фигури на войни от племената зулу и ндебеле, топовете са африкански колиби, а офицерите - зебри.
Освен подаръците в изложбата са представени и много рокли, които кралицата е носила по време на пътуванията й зад граница. Това обаче не са обикновени кралски рокли, а тоалети, съчетаващи елегантността, вкуса и модата с дипломацията, тоест включващи елементи от страната, в която гостува британският
монарх. Така например през 1961 г. Елизабет Втора е била на посещение в Пакистан и по време на държавна вечеря в град Лахор е носила сатенена рокля в зелено-бели тонове - цветовете на пакистанското знаме. През 1974 г. по време на посещение в Австралия Елизабет Втора носила рокля с мотиви, изобразяващи австралийската акация, един от символите на страната. По време на Олимпийските игри в Монреал в Канада през 1976 г. кралицата пък носела рокля с вплетени олимпийски кръгове като десен.
Елизабет Втора е монархът, който е пътувал най-много в историята на британската монархия. Тя започва царуването си с пет и половина месечно пътуване из 13 страни от Общността на нациите. За това пътуване, отвело я на четири континента, тя носи осем тона багаж и рокли.
Изложбата е посветена и на 60-ия рожден ден на модерната Общност на нациите. Един от експонатите Елизабет Втора обаче не искала да показва. Става дума за колието от зъби на кашалот. Кралицата го получила по време на визита на островите Фиджи преди години. Сега обаче изработването на бижута от зъбите на кашалот и търговията с тях са забранени по силата на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове. Притесненията на кралицата обаче бързо били разсеяни, защото тази Конвенция позволява подобни забранени за търговия продукти
да бъдат показвани на изложби.

Станете почитател на Класа