И новото правителство трябва да гледа „Мисия Лондон”


Актьорът Любо Нейков се върна от британската столица, където мина първият етап от снимките на филма „Мисия Лондон” по едноименния роман на Алек Попов. Авторът е съсценарист заедно с Деляна Минева, преподавател в Нов български университет. Екипът работи под режисурата на Димитър Митовски. Държавната институция, която застана зад лентата, е Националният филмов център, а копродуценти са Унгария, Македония, Швеция и Англия. „България Ер“ и KFC подкрепят частно продукцията.
Романът „Мисия Лондон“ нашумя още с появата си, тъй като авторът разказва лични преживявания, натрупани по време на престоя му в посолството ни в британската столица. Сценарият е съхранил най-важните моменти от литературния първоизточник, включително и прочутата сцена с визитата на г-жа Селянова, чийто прототип е българска експремиерша.
Комикът Любо Нейков играе колоритната роля на Коста Баничаров – готвача в българското посолство.


-Г-н Нейков, очакванията към филма са много големи, включително и към Коста Баничаров. Вие как се отнасяте към тази роля?
- И нашите очаквания към филма са огромни, защото много дълго време чакахме да се появи литература, достойна за филмиране. И най-после дочакахме „Мисия Лондон” на Алек Попов. А Коста Баничаров е едно типично олицетворение на българския тарикат от всички времена и епохи – от древния Андрешко през Хитър Петър, та чак до Бай Ганьо! Много съм щастлив, че Димитър Митовски ми повери тази роля!

-На какви места снимахте в Лондон?
-Имахме твърде интересни локации. Пред Бъкингамския дворец, в Ситито, в Хайд парк, край Темза и, разбира се, в българското посолство. Минахме по всички стъпки на българската емиграция, свързана с този град през годините. Сега емиграция няма – просто всички могат да пътуват, да учат, да работят в Лондон. Работата беше много напрегната, но имахме и свободно време. Лондон е прекрасен град, а ние си устроихме кулинарна вакханалия. Обиколихме куп ресторанти, опитахме много неща. Живеехме в два хотела, почти един срещу друг, така че спокойно се движехме заедно, а късно вечер след снимките правехме творчески разбори, които преминаваха в много дружелюбна атмосфера.

-Впечатленията ви от английските актьори Алан Форд, познат от филмите на Гай Ричи, и Томас Арана, които участват в лентата?
-Симпатяги. Същите като нас. И друг път сме работили с англичани, винаги сме се разбирали. Бих казал,че са много по-фини, по космополитно настроени, докато ние все още носим малкия комплекс на балканеца, на провинциалиста.
Англичаните много харесаха сценария на филма и разбраха отлично за какво става дума. А това е изключително важно за успеха на продукцията.

-Нещо повече за изпълнителката, която играе английската актриса?
-Ние, българите, на моменти се питахме дали това не е самата английска кралица. Като я видиш, се объркваш и се питаш тя ли е, не е ли тя! Има ли дубльорка, или е дошла самата Елизабет Втора. Зрителите непременно ще го почувстват.

-Полезен ли ще бъде този филм за политиците, чиито образи визира?
- Много полезен. Романът е писан, визирайки конкретни личности. А във филма обсегът се разширява – той става актуален не само за конкретни лица, а за политиците изобщо. Мнозина от нашите изявени политически личности ще съзрат себе си. Или ще си помислят сериозно какво ги очаква и как биха могли да се опазят от него.

- Ще посъветвате ли новото правителство да гледа „Мисия Лондон”?
- То непременно ще го гледа, убеден съм. Но бих посъветвал всички, които имат намерение да се занимават с политика, да го гледат. Защото „Мисия Лондон” ще бъде и нещо като учебник. Какъв не трябва да станеш, ако имаш политически амбиции, макар че си застрашен да станеш.
Прекрасно е, че вече започват да се появяват български филми като „Мисия Лондон”! Знак, че родното кино се събуди. И че за стойностните неща в изкуството наистина няма криза!
+
Интервюто взе: Елиана Митова

Станете почитател на Класа