Изкуство в партизански стил: Най-голямата забранена изложба

„Отказ от климата" на художника от Сидни Скот Марш. Творбата "оцелява" само няколко часа. Свалена е бързо от общинските власти.
Това е един от язвителните плакати, с които арт обществото на Австралия въстава срещу действията на правителството, което е обвинено в апатия и бездействие по отношение на климатичните промени. Само за 24 часа всички автобусни спирки около Сидни и в града бяха "превзети" от арт инсталации, плакати и графити. Идеята за нестандартния и ненаказуем протест е на художествения колектив „Bushfire Brandalism", който използва огненото нещастие на Австралия като емблема и опорна точка, за да се изрази капсулираното с години недоволство на гилдията.

Политическо изкуство в партизански стил - така "Гардиън" нарекоха многобройните изображения с гръмки фрази, които са разпространени навсякъде по автобусните спирки около Сидни, Бризбън и Мелбърн. Те имат една единствена цел - да се привлече вниманието към кризата след пожарите в Австралия.

Десетките политически плакати са поставени на местата за външна реклама по спирките. Това е извършено незаконно, а произведенията са дело на 41 художници. Миналия четвъртък, 30 януари, пешеходците в някои предградия най-вероятно са подминали някои от артистите-активисти, носещи сигнални жилетки. Може би са ги помислили за вандали.

Направо е невероятно какви неща можеш да извършиш и да ти се размине, носейки сигнална жилетка.

"Сякаш е наметало, което те прави невидим", шегува се Скот Марш. Той и съмишлениците му наричат акцията "Пожарен брандализъм".

А паролата е: "Австралия гори". Марш е международно известен с политическите си графити. За акцията, той е избрал портрет на Скот Морисън с надпис на челото му: "Отказ от климата".

QR Код на всеки плакат свърза хората с благотворителна кауза, свързана с последиците от пожарите, която художникът е избрал. Дава на обществото и идея кои организации и хора са свързани по някакъв начин с "пожарния брандализъм".

 

 

За съжаление много от произведенията бяха свалени почти толкова бързо, колкото бяха поставени. В понеделник са били инсталирани 78 плаката, които представляват "най-голямата несакционирана изложба на открито в страната".

"За съжаление само някои от плакати се задържаха по-дълго непокътнати", коментират международните медии. Брандализмът е т.нар. антиреклмано арт движение, което през 2015 година пое отговорността за "превземането" на над 600 рекламни пространства в Париж, Франция. Активистите се обърнаха към медиите, бизнеса и управляващите с фалшиви новини, които предупреждават за рисковете и опасността от климатичните промени. Наименованието "брандализъм" идва от комбинацията на думата "бранд" и "вандализъм".

С изкуство вместо реклама и фалшиви постери на спонсорите на климатичната среща известни улични артисти протестираха срещу "корпоративния преврат" и "лицемерието", което според тях грози планетата.

През 1979 г. е създадена формация от художници и графити артисти, наречени "Bugger Up". Тя тръгва от Сидни и бързо обхваща други австралийски градове. Артистите се обявява срещу пороците, погълнали обществото като рекламите за цигари, алкохол и др.

Британски артисти "KLF" са били свързани с редица подобни изяви, в които изразяват недоволството си чрез изкуство - още през 90-те години, та чак до въпросната 2015 година в Париж, когато са превзети над 600 рекламни площи.

В "протестната изложба" участие са взели над 41 артисти, включително известни като Джорджия Хил, Том Джерард, Сара Макклоски, Гостпатрол, Калъм Престън, Е.L.Л. и др. анонимни.

На един от плакатите коала oт карамел се топи, а до нея има надпис: "Спасете една от иконите на Австралия". На друг плакат анимационният Блинки Бил бяга от настигащ го пожар.

Около три седмици е отнело на артистите да подготвят афишите, като се разбирали в групов таен част в Инстаграм. Те изразяват притесненията си заради предубеденото отразяване на пожарите и дезинформацията, споделена от няколко медии, част от тях собственост на Мръдок.

 

 

"Изглежда сякаш превземането от наша страна на обществено пространство е доста подходящ ъгъл за изразяване, което да бъде отразено", смята един от организаторите, пожелал да остане анонимен.

"Имаше доста дискусии за различния опит и отношение на хората, живеещи в града и тези, от извънградските региони. Но бяхме ограничени от време и ресурс, а и в същност подобни рекламни площи съществуват само в центъра".

Много от участващите артисти никога не са засягали политически теми. Същото не може да се каже за Скот Марш, който от години изразява негодуванието си по този начин - още от времето, когато е студент.

"Хората се страхуват, че може да загубят работата си и това ги спира", казва той. Творбите на Марш са почиствани след това и премахвани по друг начин. Той винаги дава за пример краткия живот на надмиса "Честита Криза" ( вместо "Честита Коледа"), която оцеля едва три дни. Той я превърна в търговска линия и успя да събере близо 132 хиляди долара за автстралийските пожари.

Прочут е и портретът на Джордж Майкъл като светец. Той бе замазан с черна боя от местните заради "двузначни послания".

Графитът на Кардинал Джордж Пел и Тони Абът - "Щастлив Край" - бе отново заличен с боя само за 24 часа от трима мъже, които го обявиха за "порнография". Марш дори заличи сам свой графит, след като успя да продаде за 100 хиляди долара един-единствен негов принт.

"Интерактивните творби са по-забавни от стенописите", казва Марш.

Понякога артистът-активист организира търсене на великденски яйца. След това агитира участниците да ги хвърлят по портрет на премира, нарисуван като зайче и с надпис: "Нахрани ме" Преди миналогодишните избори Марш направи плакати на Клайв Палмър, който заспива по време на пресконференция и покани хората да рисуват пениси по него.

Понякога Марш е краен. Не му стига графит в Сидни, решава да направи и в Рим, близо до Ватикана. Понякога, когато няма време, има предварително приготвен хартиен вариант на графита. Довършва го на място с боя. Във всички случаи минувачите са били изненадващо положително настроени.

Станете почитател на Класа