Лондон е царството за шопинг маниаци

Въпреки сгромолясващите се продажби на големите вериги за облекла много компании използват момента на криза да отворят магазини в чужбина. Само в САЩ приходите през юни са паднали с 9% (на годишна база) до 342,1 млрд. долара. Тези на Gap са с 10 на сто по-малко, а на H&M - с 5%. Все пак експанзията в чужбина си остава най-добрият вариант за дадена марка да завладее пазарен дял. Резултатът за потребителите е по-голям избор от брандове. Това са само част от изводите в класацията на американското списание „Форбс“ за най-добрите шопинг столици. В съставянето на списъка „Форбс“ използва подреждането на CBRE на 280-те най-големи търговски вериги в света, в които се включват както луксозни марки, така и универсални магазини. Класацията е на базата на това колко от тези 280 са представени в съответните градове.
Според тези данни Лондон е царството за пазаруване. Там има магазини на 59.26% от изследваните вериги, което на практика означава, че купувачът има най-голям избор.
Испания и Германия имат по два града в Топ 10. Във всеки английски град главната улица е Мека за шопинг. Затова и столицата приютява повече от половината топтърговци. Освен това Лондон предоставя много улеснени условия за откриване на магазини на чужди марки. Не така стоят нещата например в Мумбай, където за международните вериги е забранено да отварят обекти само на една марка. Това означава, че идеите за разширяване на Gap, Abercrombie & Fitch, Uniqlo и Urban Outfitters предпочитат Лондон за експанзия.
Второто място е за друга европейска столица - Париж (49.79%). Предимството й е, че там могат да се открият не само голяма част от масовите марки, но и дузина очарователни бутици на по-малко известни дизайнери. Все пак в друга класация на „Форбс“ Париж бе обявен за най-стилен град. Той е дом на известни дизайнери, филмови звезди и модели и затова шопингът във френската столица е на много високо ниво. Palais Royal остава топдестинацията за всички, които обичат да пазаруват. Там имат възможност да разгледат най-новите творения на Stella McCartney, Rick Owens и Corto Moteldo. За тези, които предпочитат мултибранд бутиците - идеалните места са Maria Luisa, Colette и L'Eclaireur.
Бронзовият медал е за Ню Йорк, където присъстват 46.91% от изследваните компании. Градът, който никога не спи, е единственият американски представител в списъка.
Четвъртата позиция на Дубай (45.68%) само доказва, че потенциалът на пазара в Близкия изток тепърва ще се разврива. До 2010 г. там ще бъде открито и подразделение на Bloomingdales. Друго предимство на града са множеството модерни молове, като Mall of the Emirates, Wafi Shopping Mall, Villa Moda и др., където богаташите на Близкия изток развързват кесиите си.
Петото място е за Мадрид (44.03%). Испанската столица е дом на много от най-известните марки в света като Adidas, Loewe, H&M и др. Шеста е Москва (42.39%), седмата позиция остава за Берлин. Там са много популярни големите търговски магазини като Hennes and Mauritz, Galeries Lafayette и др. Мюнхен остава осми с 39.92%, девета е Барселона, където по-малките магазинчета са тези, които придават чар и оригиналност на каталунската столица.
10-ото място е за Токио, където има представителства на 38.68% от изследваните марки. Освен с това, че е един от най-скъпите градове в света, Токио се слави и с уникалната си улична мода.

Станете почитател на Класа