Никола Корабов с бг "Оскар" за цялостно творчество

Долорес Витанова

Режисьорът Никола Корабов ще получи приза за цялостно творчество на 30 юли на церемонията за връчването на "Годишни филмови награди за българско филмово изкуство - 2008 г.". Това съобщиха от Изпълнителната агенция "Национален филмов център" и от Съюза на българските филмови дейци - организатори на церемонията, която ще се състои от 18.00 ч. в зала 2 на НДК. Връчването на филмовите награди в 26 категории ще бъде
излъчвано пряко по БНТ. Наградата за цялостно творчество, присъдена на режисьора, ще бъде съпроводена и с парична сума,
Никола Корабов е знаково име за българското кино. Сред култовите заглавия, създадени от него, са смятаният вече за класически бг филм „Тютюн“, „Свобода или смърт“, „Гневно пътуване“, „Иван Кондарев“, „Юлия Вревская“. Името му се свързва трайно с утвърждаването на екрана на личности от ранга на Невена Коканова, Георги Георгиев-Гец, Георги Черкелов, Стефан Данаилов, Кирил Господинов, Катя Паскалева, Иван Андонов, Васил Попилиев. В златния пантеон на музикалното ни изкуство остава и филмът на Корабов „Аз не живея един живот“, посветен на легендарния бас Николай Гяуров, който обикаля света.
Изминалата 2008 г. беше най-успешната за съвременното българско кино за последните 20 години, каза на среща с журналисти в БТА Александър Донев - изпълнителен директор на агенцията "Национален филмов център". Той припомни, че „лента като„Източни пиеси“ беше селекционирана в една от най-престижните програми на международния фестивал в КАН „15-дневка на режисьорите“. До края на годината ще се появят още наши продукции, които имат потенциал за успешна международна и зрителска съдба.
Филмовите награди са в категориите: поддържаща женска и мъжка роля, женска и мъжка роля, операторска работа в игралното кино, филмова музика, сценарий, режисура в игралното кино, най-добър телевизионен игрален филм, анимационен, документален и най-добър игрален филм. Има награди и за оперативна критика, за книга - за филмова теория и критика, за звукорежисура, за художник по костюмите, за филмова сценография и за филмов монтаж. Останалите категории са за най-добри постижения и за дебюти в анимационното кино и в игралното кино, както и в документалистиката и в научно-популярния жанр.
Догодина и българските кинематографисти най-после ще имат своите „Оскар“-и. Предстои създаването на наша филмова академия, която ще има амбициозната задача да обедини силите на всички големи български имена, работещи за седмото изкуство. Няма да се разминем и с официалната церемония, която ще бъде почти като холивудската, на която ще бъдат раздавани БГ статуетките.


Александър Донев, шеф на „Национален филмов център“: И ние ще имаме членски внос
- Г-н Донев, само членове на новата филмова академия ли ще оценяват бъдещите български продукции?
-В момента има поредица от сдружения, които се занимават с продуциране на филми за кино и телевизия. Идеята ни е всички те да станат членове на бъдещата академия.

-Ще има ли членски внос? На Запад той е 450 евро?
-Задължително е да имаме и ние членски внос, защото организацията на тези награди е доста скъпа. Академията трябва да има достатъчно средства, за да може да финансира самата процедура по организирането на гласуването. Сумата за членския внос ще е приемлива за хората и няма да ги затрудни.

-Смятате ли, че има разлика между оценката на публиката и тази на кинокритиката?
-Има, разбира се, това се случва винаги и няма как да се избегне. Продуцентите си разработват собствена кампания, с която да привлекат интереса на гласуващите към техния филм. Тоест, когато направиш така, че филмът ти да бъде забелязан от хората, които гласуват, тогава те също ще могат да реагират.
В момента сме в междинен етап, пренастройваме се към новите времена и новите системи, но неминуемо тези неща, които се случват по света, ще се случват и у нас.

-А статуетката, която ще връчвате, какво ще символизира?
-Още не зная, но ще е нещо, свързано с изкуството!

Станете почитател на Класа