Откриха принцеса, накичена със злато

Археолозите проф. Николай Овчаров и д-р Хитко Вачев разкриха гроб на българска принцеса, вероятно от царско потекло, в двора на църквата „Св. св. Петър и Павел“ във Велико Търново. Погребението се датира във втората половина на ХІV век. Принцесата е била облечена в разкошни дрехи, обшити със златна сърма. На главата си е носила красива кърпа, която също е извезана със злато. Дамата е положена с много великолепни накити – златен пръстен с вграден аметист, златни обеци и сребърни позлатени игли, които са прикрепвали кърпата.
През последните дни археолозите откриха златни и сребърни пръстени и обеци и в други гробове от некропола. Броят на откритите за два месеца скъпоценности надвишава 100.
В края на разкопките става ясно, че църквата “Св. св. Петър и Павел” и откритата през миналата година църква “Св. Иван Рилски” се намират в голям манастир, който е бил един от най-големите в средновековната българска столица. Много интересна находка е и част от човешки таз, в който е заседнала желязна стрела. Все още не е ясно дали погребаният е загинал по време на епичните битки по време на османското нашествие или при други обстоятелства. В друг гроб е открит масивен 25-грамов златен пръстен с великолепна гема от карнеол с уникално изображение на античен бог.

Станете почитател на Класа