Търг разбуни арт духовете

Скандал между известния галерист Павел Тодоров и група художници е на път да развали безгрижното лято на много от съвременните БГ творци, интересуващи се от това какво се случва на пазара на изкуство у нас. Всичко тръгва от обява за търг и луксозен каталог, от който става ясно, че на 5 август в хотел “Шератон” ще бъдат разиграни картини на родни класици, като началната им цена е повече от символична. Рисунка “Голо тяло” на Дечко Узунов например се предлага за 100 лв. За толкова е обявена и картината из цикъла “Румъния” на Борис Ангелушев. С 60 лева начална стъпка на търга „100 от 100” участва и “Момиче” на Евгени Босяцки, а рисунката “Мома” на Майстора, изпълнена с молив, стартира от 80 лева.
Председателят на Съюза на българските художници (СБХ) проф. Ивайло Мирчев взе пръв отношение от името на гилдията.”Това е безобразен експеримент. Аз не съм виждал толкова ниски цени за класици. В условия на финансова криза всички инвестират в произведения - те са като златото, затова не може Дечко Узунов да се предлага за подобна смешна сума. Ако крайната цена за него достигне 500 лева, в най-добрия случай, то аз ще изглеждам смешен, искайки за моя картина 300…”, заяви за “Всеки ден” Мирчев.
Гледната точка на галериста Павел Тодоров е съвсем различна: ”Цената на една картина не се определя нито от художника, нито от галериста – тя се формира от пазара и от колекционерите. Моето желание е да работя за максимално високи цени, но няма как. Днес вие ще купите Дечко Узунов за 300 лева, но след пет месеца ще дойдете при мен и ще поискате 1200, аз ще я продам на търг за толкова и вие ще спечелите - това си е просто борса.”
Изкуствоведът Весела Радоева е убедена, че подходът на Павел Тодоров е правилен и не застрашава с нищо българските художници. В крайна сметка търгът другата седмица ще се състои с или без одобрението на художниците.

Станете почитател на Класа