Карталов превръща Царевец в Залцбург

Елиана Митова

Небивало оживление отчитат туроператорите във Велико Търново в традиционно мъртвия за туризъм месец август за старопрестолния град. Двойно и тройно са се увеличили резервациите за хотели, като заявките набъбват лавинообразно за предстоящия уикенд. Мераклиите са от цяла България и от съседна Румъния, от Великобритания и Франция. Причината – оперната гала „Княз Игор”, с която на 7 август се открива фестът „Сцена на вековете“ на Царевец. Шедьовърът на руския композитор Александър Бородин оживява на историческото място благодарение на Пламен Карталов - . създателя и възкресителя на фестивала „Сцена на вековете“.
„Кризата е най-доброто време за правене на опера“, твърди сензационно режисьорът. „Много е лесно да скръстим ръце, да се оправдаем с липсата на средства и да затворим театрите. Това би било пагубно за нацията. Дългът на нас, творците, е да и покажем, че духовността е жива, което е знак, че интелектуалният потенциал на държавата ражда идеи и ги реализира. Пример в това отношение са големите европейски фестивали, които не само че не загиват, но и преживяват интересен подем в условията на икономическа стагнация“, обяснява режисьорът. Като потвърждение на неговата теза от Залцбург долетя новината за големи печалби от продажбата на билети. От Байройт пък идват още по-обнадеждаващи вести – заклети оперни фенове споделиха в репортаж на германската обществена телевизия, че след 10-годишно чакане най-после са се сдобили с билети за традиционния вагнеров фест.
За бг мащабите, естествено, успехите са далеч по-скромни, но съвсем не са за подценяване. В това кризисно време Софийската опера завърши сезона с над 400 000 лева приходи от билети. Екипът си позволи само три седмици ваканция и веднага започна подготовка за фестивала на Царевец. А в средата на август трупата ще влезе в репетиции на „Лакме“, заглавието, с което ще гостува на престижния оперен фестивал на остров Пафос в края на лятото. Оказва се, че и у нас летните фестивали имат шанс не само за оцеляване, но и за активизиране на културния туризъм. Разковничето за успеха е едно – културните институции и общинските власти да заработят заедно. Както се случи във Велико Търново.
Кметът на старопрестолния град д-р Румен Рашев не се поколеба миналата година да възстанови „Сцена на вековете“. „Тогава построихме сцената, която сега ще ни служи отново, без да влагаме в нея нито стотинка! Просто се съсредоточаваме в идеята, че хълмът Царевец е национален културен капитал, където могат да се сглобят на едно място историята и всички видове изкуства – музика, театър, опера, балет. Зад имиджа на „Сцена на вековете“ застава и националният театър в Марибор – оттам вече пристигнаха декорите на „Княз Игор“. Нарочно избрах и българско заглавие, „Цар Калоян“ на Панчо Владигеров. И двата сюжета се развиват в рамките на 100 години. Твърде привлекателни зрелища за ценителите на класическата опера. Напълно съм убеден, че до година-две нашият фест ще влезе в каталозите на световния културен туризъм“, казва Карталов.
Европейският културен туризъм вече се цели във Велико Търново! Авторитетното списание Opera Travel, което публикува най-интересните летни дестинации за опероманите, вече е информирано какво ще се случва на Царевец! И неговите кореспонденти са си запазили билети за всичките представления на историческия хълм. „Opera Travel сондира възможностите да включи и „Сцена на вековете“ в препоръчителните летни оперни маршрути, за които лобира.
Кои са притегателните точки на великотърновския оперен фест? Сцената е ситуирана срещу патриаршеската катедрала. Накъдето и да се обърне зрителят, погледът му се „блъска“ в историята. Има и примамка за баш меломаните - първите сили на операта в Киев са ангажирани за главните роли. Великолепното драматично сопрано Ирина Дац пее Ярославна, Владимир Опенко – Игор, Валентин Пивоваров – хан Кончак. На високо ниво са и българските солисти. Главната цел на режисурата е постигната – съвременният слушател/зрител да бъде емоционално завладян и увлечен активно в действието. А онези всезнайковци, които обикалят света с партитура в ръка, и докато слушат, сравняват с авторовия текст, ще останат очаровани и зашеметени – режисьорът Карталов предлага своя сценичната версия, която завършва с бляскав финал.
Оказва се, че в условията на криза няколко институции могат да обединят усилията си за да се роди атрактивен и печеливш културен продукт! В момента родното Министерство на културата финансира 107 културни институции. Принципът е „ За всеки да има по малко“, та никой да не завижда на другия. Резултатът – парите стигат само за заплати, за другото – всеки да се спасява поединично. По-гъвкавите търсят и намират спасение в коопродукциите, в спонсорството, в европейските програми. А по-консервативните продължават да плачат за пари и да се жалват от поредния културен министър.
„Държавата все повече и повече ще се отърсва от финансовите си ангажименти към театри и опери. Ще ги делегира на общините. Някои кметове ще приемат предизвикателството. Други – просто ще ликвидират културните институции на територията на своите общини. Но аз съм убеден, че в следващите няколко години държавната и местната власт ще намерят общ език, и използвайки капацитета на опитни мениджъри, ще дадат мощна подкрепа за културата“, казва Пламен Карталов.


Данаил Панов, директор на общинския туристически център Царевград Търнов
Продадохме предварително билетите
Миналата година възстановихме феста след много дълго прекъсване. Сега правим още крачка напред. Една трета от билетите за всичките спектакли вече са продадени. В последната седмица интересът скача десеторно, така че празни места няма да има. Успяхме да усъвършенстваме рекламата. Билбордове в столицата, които са на бартер, информират на голямото културно събитие. Над 200 туроператорски фирми са натоварени да пропагандират феста. Продаваме билети и по интернет.
Общината е осигурила хонорарите на всички изпълнители, които надвишават сумата 170 000 лв. Убеден съм, че в настоящия исторически момент, когато България е вече член на Европейския съюз, оперното изкуство, ще ни свързва особено близко с културните традиции на държавите в него. 

Станете почитател на Класа