Министерството на културата с нова антикризисна мярка

Национален фонд „Култура" обяви конкурс по програма „Творчески инициативи". Целта е да се подпомогнат 3000 проекта на артисти на свободна практика. Може да се кандидатства до 4 септември.

От 15 милиона лева, които правителството отпусна като част от антикризисната политика, 12 милиона са разпределени за подпомагане на физически лица, извършващи дейност в сферата на културата, поясни пред „Хоризонт" Елиянка Михайлова, директор на „Сценични изкуства" в Министерството на културата.

Изисква се кандидатът да не е на трудов договор към датата на подаване на документи. Дава се възможност да се направи творчески проект, който може да бъде развит по-нататък във времето, допълни Михайлова.

Допускат се и групови проекти с участие до 8 души, всеки от които кандидатства самостоятелно. Това би помогнало за създаването на по-качествен продукт, смятат от Министерството на културата.

Октомври е заявен индикативно за сключване на договорите, а догодина през април ще е отчитането.

По-рано през годината министерството активира и целева програма за творчески стипендии, която предвиждаше подпомагане в размер на три работни заплати и осигуровките към тях.

Станете почитател на Класа