Художникът Тед Ефремов: По време на криза хората стават по-креативни


Творбите на американския концептуален художник Тед Ефремов са изложени до 15 август в столичната галерия "Арт 36". Експозицията му носи многозначителното заглавие "Място за мислене" и включва идеи, документация и снимки на делнични обекти. Руският творец, който от 30 години живее в Америка, нашумя у нас през май, когато по централни столични булеварди пусна атракцията "Пророчествата от циганската каруца". В каруцата, обитавана от двама цигани , имаше екран – там беше прожектирана своеобразна смесица между политически лозунги и образи от казино машини. Сюрреалистичното пътешествие на художника бе дори рисковано в трафика на съботната вечер, която съвпадна и с раздаването на „Аскеер“-ите. Атрактивната талига се разминаваше с луксозни коли и тежки джипове. Критиците определиха инсталацията на Тед Ефремов като своеобразна метафора на българската действителност. А художникът заяви, че този пърформанс му е хрумнал от истинска случка в едно българско село.
Тед Ефремов заличава границата между автор и зрител. Така например в софийски парк той построи монумент, на който липсва паметникът, и всеки, който пожелае, можеше да застане на неговото място. За Ефремов най-важното е да накара публиката активно да участва в представлението, като я провокира да доизгражда идеите му.



- Господин Ефремов, коя беше причината да емигрирате преди 30 години? В Русия нямаше ли достатъчно възможности да се развивате като художник?
- Историята е много дълга. През 30-те години баба ми, която е американка, пристигнала в Русия, срещнала дядо ми, който по онова време бил театрален режисьор, и скоро се омъжила за него. Останала в Русия цели 50 години. След това отново й се удаде възможност да се върне в Америка. Аз и майка ми я последвахме. Тогава бях на 16 години.

- Вие сте автор на много изложби в Европа и САЩ, има ли страна, в която предпочитате да представяте вашите творби?

- Хубав и труден въпрос. Имам две любими държави - това са България и Америка.
Харесвам Америка, защото живея там, там са моите близки и приятели, докато България ме привлича с природната си красота, а и хората тук са много приветливи и това ме кара да се чувствам уютно. Впечатлен съм от факта, че въпреки трудния икономически момент българите намират начин да разнообразят живота си, да бъдат креативни и оптимисти. Освен това вашият народ продължава да бъде позитивно настроен към руснаците, без да промени отношението си в годините на прехода. Дори имам любими места в България – в Родопите се чувствам като у дома си. Там мястото наистина е вълшебно.

- Експозицията ви се нарича „Място на мислене“. Какви мисли искате да провокирате у посетителите, дошли да видят вашите творби?

- Факт е, че галериите се посещават от около 5 до 10 процента от хората. Моята идея е да ангажирам вниманието на много повече посетители. Затова им предлагам изкуство под формата на определена идея, която да доразвият. Важното е те също да участват в представлението, а не да останат само пасивни наблюдатели. Чрез пърформанса публиката се научава да бъде активна и да довършва творбата, предложена от автора.

- Предимствата на авангардното изкуство?
- Този вид изкуство дава неограничена свобода. Чрез него можеш да реализираш повече идеи наведнъж. Тук творецът се чувства напълно освободен, диша на воля, без да е обрамчен от ограничения.

- В необичайната си акция у нас през пролетта „Пророчествата на циганската каруца“ вие демонстрирахте по софийските улици метафора на родната реалност. Столичани разбраха ли посланието ви, или приеха каруцата само като атракция?
- По-скоро софиянци се впечатлиха от атракцията, правиха снимки, следваха талигата и със сигурност им беше много забавно. Мисля, че повечето от минувачите обаче едва ли разбраха идеята ми, но е сигурно, че успях да ги провокирам и заинтригувам. Освен това те имаха възможност да ми задават всякакви въпроси и да дискутираме по различни теми от живота. Това е и голямото преимущество на този вид изкуство, защото публиката не само се забавлява, но и се превръща в съавтор на представлението. Атракцията в този смисъл помага много да накараш хората да се включат като актьори.

- Споменахте, че българите са креативни дори в трудни моменти.
- Разбира се, често дори човек става по-креативен по време на трудни житейски ситуации. В моменти, когато сме се загубили и отчаяно търсим изход, ни идват най-оригиналните идеи и ставаме най-изобретателни.

Интервюто взе: Долорес Витанова

Станете почитател на Класа