Пиер дьо Ронсар превзема каньона край Реселец

Режисьорът Орлин Бъкличаров и певицата Роси Рос превърнаха каньона на река Ръчене край село Реселец, община Червен бряг, в снимачна площадка. Сред уникалните скални образувания, известни като Реселешките кукли, екипът засне преди броени дни клипа Ronsard. Става дума за едноименната песен на Роси, която нашумя през последните месеци. Роси написа музиката по стихове на френския поет Пиер дьо Ронсар. Баладата прозвуча за първи път на фестивала «Ронсариеви дни» в Свищов през април, после – на песенните празници «Златният ключ» в Пловдив. Предстои и появата на новия албум на Роси Рос, чийто основен сингъл ще е Ronsard. Той ще се разпространява у нас, във Франция и в цяла Европа.
Песента звучи съвременно и модерно, въпреки че текстът върви на стар френски език. И всичко това – на фона на Реселешките кукли! «Мястото е изключително красиво, а енергията, която земята излъчва тук, ти дава неподозирани сили да изкатериш скалите. Сама се чудя как успяхме да качим снимачната техника! Стиховете на Ронсар са в странна хармония с природата. Целта ни е да внушим на зрителите и слушателите, че тя ни дава неизчерпаем извор за вдъхновение. Нарочно включих в клипа и сина ми Адам, който, макар и малък, е омаян от красотата на природата », обяснява Роси Рос. Без да иска, певицата се превръща в рекламно лице за туризма в региона. Зад проекта й застава и кметът на Червен бряг инж. Данаил Вълов, който твърде успешно и напористо лансира природните забележителности на този край. Не случайно по негова идея каньонът на река Ръчене ще бъде осветен. Така туристите ще имат възможност да се наслаждават на уникалните гледки по всяко време на годината.
Пак с подкрепата на кмета в своеобразна атракция се е превърнала и някогашната тухларна фабрика в Червен бряг. В двора на старото социалистическо предприятие, сякаш възкръснало в предприемчивите ръце на частника, е подредена впечатляваща скулптурна изложба. «Терра 2000» отдавна не се свързва единствено с производството на тухли за строеж, но и с амбициите на известни художници. Тук провеждат творческата си практика студенти от Националната художествена академия, а видни скулптори с удоволствие майсторят фигури от керамика. Още входната арка на предприятието подсказва, че си струва да влезеш вътре, за да се насладиш на уникалната изложба от керамични фигури, подредена до производствения корпус.
Тепърва и българите, и чуждите туристи ще откриват красотите на Реселец. Става дума за впечатляващи скални фигури, разнообразни и интересни със своите форми - купени, кукли, обелиски. Водата и ветровете в Карлуковския карстов район са изваяли несравними природни феномени. Hа около километър срещу течението на река Ръчене, над високите борове се виждат Куклите - красива скална група, подобна на купените, но със силно заострени върхове. Няколко десетки обелиски сред гората, устремени към небето, стройни като заобикалящите ги борове и високи до 40 - 50 м. Има и своеобразна Порта, подпряна на три колони, а до нея е Стареца с изящно очертана глава и старовремски потури. По-нататък се редят още подобни скални фигури, които човешката фантазия открива. Близо до река Ръчене, високо в скалния венец се вижда овален прозорец с височина 7-8 м и широчина 5 м. Погледнат отзад, този безименен скален прозорец заедно със скалите около него образуват фигура на огромен слон, така ясно изваян, че лесно се открива. И цялата тази красота тепърва ще печели фенове по целия свят, благодарение на клипа на Роси Рос, който ще се завърти наесен по тв каналите.

Станете почитател на Класа