Роман на БГ автор оживя на театралната сцена

Нашумелият роман „Елада Пиньо и времето“ на Керана Ангелова отново излиза на книжния пазар с логото на изд. „Знаци“. Второто допълнено издание ще предизвика голям интерес сред читателите, които познават творбата и нейните сценични варианти. За романа „Елада Пиньо и времето” Керана Ангелова е удостоена с наградата „Най-добра белетристична книга” на Сдружението на българските писатели, с наградата на читателите от конкурса за български роман на фондация ВИК и много други награди и номинации…
През 2007 година в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов” бе реализиран спектакълът „Гласът на кръвта” по романа „Елада Пиньо и времето” от преподавателите по сценична реч в института проф. д-р Петър Петров и доц. д-р Ангелина Сотирова и студентите от IV курс по актьорско майсторство за драматичен театър с художествен ръководител проф. Атанас Атанасов.
Ето какво казва за романа доц. Ангелина Сотирова: „Колеги от Варненския театър и драматургът Сия Папазова ме насочиха към този текст и авторката. И на мен ми стана изключително интересно. Текстът веднага ме хвана, както се казва, за гушата. По емоционална линия той изразява едно, а в същото време стигаш до толкова простички обикновени неща. Думите говорят за големи дълбочини! Това е не само нов начин на писане, но преди всичко нов начин на мислене. Хубаво е, че откриваме, макар и трудно, нашите автори, които не бива да бъдат открити първо в чужбина.“
След това романът намери сценична реализация в Унгария и предизвика огромен успех на фестивала „Аркусфест 2009“ в Будапеща. В ролята на Елада Пиньо се превъплъти актрисата от български произход Габриела Хаджикостова от „Малко театро”.
„Творчеството на Керана е генетичната памет на българите”, сподели непосредствено след успеха си в Будапеща актрисата.
Спектакълът на „Малко театро” бе показан тази година на сцената на Родопския драматичен театър. Българската премиера на театралната версия на романа също предизвика страхотно съпреживяване от страна на публиката и продължителни овации.

Станете почитател на Класа