3000 зрители гледаха "Княз Игор"

Операта ''Княз Игор'' от Александър Бородин събра на хълма Царевец над 3000 зрители. В продължение на три празнични вечери те се наслаждаваха на любопитно зрелище под звездите, с бляскави танци и пироефекти. „Княз Игор“ се нарежда сред най-обичаните руски музикално-сценични творби - „Борис Годунов” от Мусоргски и „Евгений Онегин” от Чайковски. Гениалният паметник на древната руска, украинска и беларуска литература „Слово за Игоревия полк” e в основата на сюжета Заглавието, включено във феста ''Сцена на вековете'', е летният хит в културната програма на старопрестолния град. За да видят руската опера, във Велико Търново пристигнаха туристи от Испания, Великобритания и съседна Румъния.
Ирина Дац, примадона на операта в Киев, изправи на крака публиката с изпълнението си на ролята на Ярославна. Хълмът Царевец сякаш потъна в кадифения глас на ефектната украинка, коментираха оперните фенове. „Удоволствие е е да пееш на такова място. През целия спектакъл чувствах необясним прилив на енергия“, каза за „Класа“ Ирина Дац.
Зад проекта стои режисьорът Пламен Карталов, създател на феста „Сцена на вековете“. Основната тежест за подготовката и реализацията на спектаклите пада върху националната ни опера. Блестящо се представиха нейните солисти - Александър Крунев, Петър Найденов, Елена Маринова, Татяна Спиридонова, Петър Бучков. Димитър Станчев и Пламен Папазиков разиграха страхотна комични етюди в колоритните персонажи на Ерошка и Скула. Хорът с ръководител Виолета Димитрова и оркестърът с диригент Григор Паликаров създадоха предпоставка за бляскава музикална реализация на партитурата. Отново оживяха на сцената прекрасните Половецки танци, майсторски претворени от балетния състав на операта с очарователната солистка Сара Нора Кръстева.
„Сцена на вековете“ ще продължи и през уикенда с друго оперно заглавие - „Цар Калоян“ на Панчо Владигеров. На 17 август, когато ще бъде закриването на фестивала, ще бъде обявена и програмата за сезон 2010 година.

Станете почитател на Класа