Николай Овчаров показа находките от Велико Търново

Долорес Витанова

Археологическите находки при храма "Св. св. Петър и Павел" във Велико Търново и съседната църква "Св. Иван Рилски" опровергават мита за "тъмното" Средновековие, оповести вчера археологът проф Николай Овчаров. Заедно с доц. д-р Хитко Вачев той показа пред журналисти ценните предмети, намерени при разкопките в общия манастирски комплекс - вероятно най-големия през Втората българска държава.
Сред 100-те предмета най-впечатляващи са средновековен 25-грамов златен пръстен 23 карата с монтирана антична гема с образа на бог Юпитер от II–III в. и комплект златна обеца, пръстен с аметист и златна сърма, принадлежали на млада болярка. Сред уникатите се открояват и сребърен пръстен с изобразени върху него лилии, пръстен с монограм от началото на ХV век и изписано име Симонис и сребърна позлатена обеца от началото на ХІІІ век.
„Намерените монети от 1210 г. до 1240 г. са и категорично доказателство, че манастирският комплекс “Св. св. Петър и Павел”, в който влизат едноименната църква и храмът “Свети Иван Рилски”, със сигурност е издигнат в началото на ХІІІ век. Това е времето на царете Калоян, Борил и Иван Асен ІІ, когато манастирът е бил средище на Търновската патриаршия от периода на Унията с Рим, просъществувала до 1246 г.“, обясни Овчаров. Мястото е и най-богатият некропол на древен храм в околността. А масивният сребърен позлатен обков с изображение на архангел и бронзова закопчалка за книга от края на XIV и началото на XV век са на път да оправдаят събития, описани от български възрожденци, че в стената на църквата "Св.св. Петър и Павел"е имало тайник с ръкописни книги от Второто българско царство. Идентичността на накитите с тези, открити в село Арбанаси, кара археолозите да смятат, че в Търново навремето е функционирало златарско ателие и бижутерският дюкян е развивал мощна дейност.
Много скоро находките на Овчаров ще бъдат показани във временна изложба от 600 артефакта в археологическия музей във Велико Търново.

Станете почитател на Класа