Татяна Лолова аплодира на празничните спектакли в Софийската опера през февруари

Татяна Лолова аплодира на празничните спектакли в Софийската опера през февруари
  • Публикация: 
  • Дата:  
    16.02.2021
  • Сподели:

При строго спазване на всички пандемични изисквания, Софийска опера и балет предложи на вярната си публика през месец февруари уникална програма, изградена от любимите на столичните меломани оперни и балетни заглавия.


Сред тях - четири спектакъла на атрактивния, изключително успешен и възторжено приет от публиката хитов мюзикъл - „MAMMA MIA!". В навечерието и навръх двойния празник Трифон зарезан / Свети Валентин, посрещнати от публиката традиционно с възгласи и радостни нестихващи аплаузи. Обичайно на финала публиката запява, танцува и пляска в ритъма на музиката, като така не само съпреживява, но и сякаш става участник в грандиозния спонтанен екстаз от удоволствие и опиянение.

Гениалната творба на любимите на няколко поколения Бени Андершон и Бьорн Улвеус - „MAMMA MIA!", в своята адаптация на софийска сцена е ярко постижение на режисьора, главен художествен ръководител и директор на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, който от гледната точка на творческата свобода на съавтор създава своя различен прочит на прочутия мюзикъл, който разказва една силно вълнуваща история!

За работата си и удоволствието от създаването на този запомнящ се спектакъл Маестрото разказва: „Всички песни на ABBA превръщам в театър на ситуации и сцени, в които публиката няма да стои като на поп концерт, а ще участва в действието... Ще бъде вълнуващ спектакъл, защото изисквам от артистите да говорят, играят, пеят и танцуват с пълната си естественост и отдаденост, страст и професионализъм. Всички заедно градим образи, които правят характерите им силни, емоционално въздействащи, живи и съвременни".

 

18676

ЗА АРТИСТИТЕ И ЕКИПА НА "МАММА МИА!"

Весела Делчева се превъплъщава в чаровната и животворна Софи, представяйки на сцената не само своя необятен гласов потенциал, но и демонстрирайки изключителни пластични и хореографски възможности! Еделина Кънева показа възходящо усвояване на поверената й роля - Дона, а в празничните вечери кадифеното й сопрано и релефното й изобразяване на драматизма и емоционалните преживявания на майката, бяха магнетични и впечатляващо въздействащи! Легендата и тв водещ - Орлин Горанов, бе безупречен и се раздаваше на максимум, за да може неговият герой - Сам, да заживее пълнокръвно и реалистично на сцената! Александър Георгиев /Бил/ и Симеон Владов /Хари/ бяха изключително находчиви и изобретателни в интерпретирането на техните образи! Елена Стоянова /Таня/ за пореден път впечатли с гласовите си възможности и пластичната си култура! Солистите: Радослав Владимиров /Скай/, Боян Арсов /Пепър/, Георги Джанов /Еди/, Марина Драгомирецкая /Али/, Цветелина Коцева /Лиса/, Пламен Гранжан /Свещеник/ участваха в спектакъла с присъщия им плам, темперамент и чаровно чувство за импровизация! Адмирациите за съвършеното музициране на оркестъра под диригентството на Светослав Лазаров, както и за хореографията на Риолина Топалова, и за музикалната школовка на ансамбъла, ръководена с майсторство от Виолета Димитрова!

 

18393

ДЕНИЦА ШОПОВА ОТПРАЗНУВА 60- ГОДИШНИНАТА СИ НА СЦЕНАТА

На 13 февруари бе чествана 60-годишнината на една от първите дами на Музикалния театър - г-жа Деница Шопова. В артистичната си кариера постига редица върхове, но сред най-ярките постижения са ролите на: Разказвачката в „Йосиф и неговата пъстроцветна дреха", Мария Магдалена в „Исус Христос суперзвезда", Евита, Деметра в „Котките", Норма Дезмънд в „Булеварда на залеза". Деница е с внушителен принос към спектакъла „MAMMA MIA!", а комизмът при представянето на персонажа - леля Роузи, в който тя влага сърце и уникален многоцветен темперамент, не може да бъде повторен от никого другиго. В юбилейното честване на сцената Дени демонстрира своите бравурните гласови възможности и посветеността си в тайните на хореографското изкуство!

 

ПЛАКЕТ И ЦВЕТЯ ЗА ДЕНИЦА!


След нестихващите аплодисменти в края на спектакъла, Деница Шопова бе поздравена по случай юбилея си от името на директора на Софийска опера и балет акад. Пламен Карталов, като получи почетен юбилеен плакет и цветя от колектива на националния музикален институт. По повод годишнината си юбилярката получи кошница с цветя и поздравителен адрес от президента на Република България - г-н Румен Радев, както и от директора на Националния музикален театър "Стефан Македонски" - г-жа Марияна Арсенова. Деница Шопова бе поздравена и от нейни приятели и колеги.

 

viber image 2021-02-15 19-29-44 1

 

ТАТЯНА ЛОЛОВА ВЪЗТОРЖЕНО ВЪЗКЛИКВА: "ИЗУМИТЕЛЕН СПЕКТАКЪЛ!"

 

Сред публиката бе гениалната и обичана от поколения българи актриса - Татяна Лолова. Помолихме я да разкаже своите впечатлението за спектакъла и да сподели оценката си. Ето какво сподели легендарната звезда на българия театър: „MAMMA MIA!" ми върна надеждата, че си заслужава да продължаваме да създаваме изкуство! Щастлива съм от днешната среща с такива артисти и с такава постановка, че мога да им се радвам, да ги аплодирам, и от сърце да им пожелая нови успехи! Ансамбълът от солистите в спектакъла ме докоснаха с човещината на изкуството си, със своята спонтанност и искреност, с посланието им - да продължим да живеем в новите екстремни условия! Прекрасни сте! Поздравявам Ви! Днешният спектакъл на „MAMMA MIA!" бе изумителен! Аз си мислех, че това е Ваше пето представление, а се оказа, че е 63-тото! Е, как е възможно да сте толкова свежи, толкова живителни, толкова прекрасни!!! Прегръщам ви от името на всички и от името на моите приятели, които тази вечер бяха с мен!"

 

ЛОЛОВА СПОДЕЛЯ ЗА ОБИЧТА СИ КЪМ ОПЕРАТА ...

 

"Аз съм тайна почитателка на операта от 6-годишна възраст, а когато получих дипломата си за артист, отидох в Русенския театър, защото той по това време имаше прекрасна оперна трупа и цялото си свободно време прекарвах в Русенската опера.
Имах до себе си красив колега, който веднъж реши да ме изненада и по време на един оперен спектакъл ме запита ненадейно: „Вашият билет?". Тогава смутено се опитах да отвърна нещо, а той назидателно отсече: „Не, вие нямате билет!". Тогава аз се окопитих и отсечено отвърнах: „Не, аз нямам нужда от билет!".
Когато бях на 29 г. отидох при госпожа Елисавета Йолович да ставам певица. Тя ме разпя и каза: „Ах, вие имате едно прекрасно сопрано!". Аз все пак попитах: „Не съм ли мецосопрано?". Тя кимна: „Един момент!". Тогава ме пробва из низините и току отново изрече: „Ах, вие имате едно прекрасно мецосопрано!".
В Париж след време се срещнахме отново с нея и аз й се извиних, че съм преустановила моята певческа кариера, защото намирам, че на тази възраст е късно да ставам тепърва оперна певица. Но ето, че и на сегашните ми години имам още желание да бъда в света на изкуството! Вие правите днес много за вашата публика, която е поизмъчена и мисли едва ли не, че вече няма да има живот на тази планета. Щом сте в състояние да създадете такъв спектакъл, това означава, че животът ще продължи и ще можем отново да се прегърнем без страх и ще се заредим с радостта, че сме се слели един с друг!"

 

ПОЗДРАВЛЕНИЯ ОТ ПУБЛИКАТА:

 

Вера Недкова: „Възхитена съм от това представление! Много сме развълнувани! Аз гледах този спектакъл за втори път и всичко ми изглежда още по-улегнало, по-хармонично и по-въздействащо! Това бе неописуемо удоволствие за мен и хората около нас! Разкошни сте!"
Стела Петрова: „Аз също съм пределно развълнувана! Това представление ми е подарък от моята братовчедка! Всичко бе прекрасно, изпипано, а артистите наистина се раздадоха на сцената! При вас всичко е чудесно организирано! Залата бе подготвена прецизно според наложените противоепидемични изисквания! А това е изключително уважение към публиката!"
Тина Трифонова: „Прекрасно бе! Този спектакъл дава нов живот на музиката на ABBA ! Дава възможност на по-младите поколения да я усетят по един нов начин!"
Елисавета Владова: „Текстовете на песните са преведени чудесно! Запазен е духът на мюзикъла, въпреки, че е адаптиран според вкусовете и нагласата на българската публика, на младите хора!"
Десислава Делийска: „Аз ще добавя, че за трети път гледам „MAMMA MIA!" И всеки път преживяването е фантастично! Невероятна игра и вокално съвършенство на уникалните ви артисти! Бъдете горди с вашето изкуство!"

Станете почитател на Класа