Изложба "Автентични български носии" в галерия „Иван Милев" - Казанлък

Изложба "Автентични български носии" в галерия „Иван Милев" - Казанлък
  • Публикация: 
  • Дата:  
    03.06.2021
  • Сподели:

Музикалното трио „Калина" и Антон Гудов  показват в галерия „Иван Милев" гр. Казанлък изложба "Автентични български носии" и съответните старинни забраждания. Поредната изява на младите музиканти, посветили се на фолклора и етнографията е посветена на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия.

 

В подбраните 21 старинни експонати от личната им колекция има уникати на повече от 100 години, с изключителни качества, които са малко познати на широка публика от от Суфлийско, Димотишко, Каваклийско.

 

В експозицията могат да се видят моминска носия от Гюмюрджинско и от Ерменикьой  - Узункюприйско, носия с характерна релефна бродерия от дебело предени памучни конци от с.Еникьой – Узункюприйско; носии на лазарка от Елховско и от с. Славяново – Плевенско;  на млада жена от с. Мандрица - Ивайловградско, на влашки българи от с. Загражден – Плевенско, на омъжена жена от с. Фурен – Врачанско и от с. Едрево - Казанлъшко; от Самоковско, Ямболско, Смолянско, и други региони на България. Впечатляващи със своята пищност са и  две носии от региона на  банатските българи.

 

10no

 

8no

 

6no

 

5mo

 

4no

 

3no

 

2no

 

0no

 

1no

 

Изложбата  може да бъде видяна до 6 юни. Тя е събитие от програмата на Фестивала на розата - Казанлък 2021, който в последните години продължава повече от месец.

 

 

Станете почитател на Класа