„Охос де брухо“: Идваме с бебе!

Елиана Митова (със съдействието на “БГ саунд стейдж“)

Хитовата испанска фламенко група „Охос де брухо” (“Очи на магьосник”) ще се представи у нас на 11 ноември в зала 1 на НДК. В момента изпълнителите обикалят Западна Европа, съобщават от мениджмънта на групата. От Париж, Осло и Брюксел през София до Нова Зеландия, Хонконг и Бразилия носителите на Grammy омагьосват публиката със своите възпламеняващи ритми. Те идват у нас по покана на „БГ саунд стейдж“ и с любезното съдействие на посолството на Кралство Испания.
Групата, която катапултира фламенкото в XXI век, жъне огромни успехи на досегашните си концерти. Тя представя новия си албум Aocana, чиято популярност се очаква да надхвърли успеха на вече наградения Techarí. Градът, от който тръгнаха магьосниците – Барселона, винаги е бил сред най-важните центрове за музиката в Европа. А самите Ojos de Brujo в последното десетилетие са хедлайнерите на новото фламенко.
Децата на уличната румба, както много често са наричани Ojos de Brujo, превръщат своето шоу в празник на свободата, чувствеността на музиката и богатството на завладяващия горещ ритъм. Ojos de Brujo създадоха нов музикален стил, на който публиката мощно реагира. Всеки, който е слушал каталунската румба на Gypsy Kings, ще разпознае в музиката на Ojos de Brujo новото поколение фламенко – традиционни фламенко китари с парещи латиноперкусии и много кубински ритъм. Техните концерти се простират между хип-хоп, джаз, фънк, реге и румба и всякакви видове литин и източноазиатски ритми. Брас дуели, вдъхновяваща испанска китара, екстремни перкусии и истинско магнетично присъствие обогатяват звученето и подлудяват аудиторията.
В навечерието на гастрола у нас репортер на „Класа“ разговаря по телефона с DJ Панко – едно от лицата на групата, който е упълномощен да дава интервюта по време на турнето.

- Здравейте, Панко! Как върви турнето на Ojos de Вrujo?
- Много мило, че ни звъните от България! Турнето върви страхотно, навсякъде залите са препълнени, имаме много бисове. В момента пътуваме към Брюксел. Но е много уморително, защото сме постоянно в движение и напоследък не пускам кормилото.

- За първи път ще гостувате в България. Какво очаквате от срещата с нашата публика?
- Много ни е любопитно, защото наистина не сме били никога у вас. А аз имам много добър приятел във Варна, музикант, Коста Костов. Знаем се от Барселона. Той все ме навиваше да ви гостуваме. Ще ми е приятно да го видя.

- Идва ли с вас Марина Абад? Питам ви, защото мъжкото съсловие у нас много се интересува!
- Е, как без Марина, нали тя ни е вокалистката! Разбира се, че идва! Обаче съобщете на мъжкото съсловие, че Марина пристига заедно с мъжа си Карлос, който свири в оркестъра. Водят и бебока си Тирен, един сладур на годинка и половина! Ще го видите.

- Ама вие пътувате с бебе!? Та това е сензация!
- Никаква сензация не е, защото ние си го водим непрекъснато с нас. Свикнало е. За жалост не може да бъде в залата по време на концертите, но си спи кротко в хотела, докато мама и татко си вадят хляба. Расте бодра млада смяна, някой ден и бебето ще запее и ще затанцува. Това е голямата традиция във фламенкото.

- Значи в Ojos de Brujo свирят и пеят цели семейства?
- Точно така. Имаме си и потомство. И аз понякога си водя децата по турнета, но сега съм ги оставил у дома. Ojos de Brujo си имат свои охитос де брухитос (очички на магьосничета – б.а.), с които ужасно се гордеят.

- Защо според вас фламенко музиката напоследък завладява света?
- Заради свободата, която е заложена в нея. А така нареченото ново фламенко, което ние представяме, е особено близко до младите хора. На сцената ще видите и танго, и румба, ще се наслаждавате на разкошни ритми от всички континенти. То е наслада и за слуха, и за очите.

- Откъде тръгва вашият успех?
- Естествено, от Барселона. Това е градът, където по най-естествен начин се смесват културите. А продуктът се харесва на всички. Не мисля, че Ojos de Brujo можеха да се родят на друго място освен в Барселона. Само който е бил в този невероятен град, може да си представи за какво става дума. Ще го усетите и на концерта в София.

Станете почитател на Класа