Гледаме "Ню Йорк, обичам те" месец след премиерата в САЩ

Доли Милчова

Филми с много високо качество и на изключително атрактивни цени на билетите – това е изненадата, която 23-тата Киномания предлага на детската публика. При колективни посещения входът за малките зрители ще бъде само 2 лева, а при индивидуални 4 лв. Билетът за придружители ще е 6 лева, съобщи вчера директорът на НДК Христо Друмев. Филмовата панорама стартира на 13 ноември и ще продължи до 3 декември 2009 г. Селектираните седем най-добри европейски детски ленти ще бъдат прожектирани през двата уикенда 14-15 и 21-22 ноември. Сред тях е и хитовата анимационна история на „Брендан и тайната на Келс“. И макар че продукцията на Франция, Белгия и Ирландия е първият скок в голямото кино за режисьорите Том Мур и Нора Тоуми, филмът вече е сред фаворитите на публиката на фестивалите за анимация в Анеси, Франция, и Единбург, Англия. Седемте детски продукции ще бъдат дублирани от български актьори. Сред залегналите заглавия в специалната програма за малките зрители са чешката комедия „Кой се страхува от Кумчо Вълчо“ на Мария Прохазкова, европейската лента „Мама Муу и гарванът“ на Игор Вейщагин, приключенският филм “Приказки за слончета“ на Марио Андреакио и други. Ще бъде показана и прелестната мюзикъл версия на „Магьосникът от Оз“ с Даяна Рос в златните й години и с участието на 20-годишния тогава Майкъл Джексън в ролята на Плашилото.
Въпреки че спонсорите и рекламодателите тази година са намалели драстично заради кризата, фестът обещава любопитни заглавия. В трите седмици на кинопанорамата ще бъдат показани 86 филма, от които 8 късометражни и 78 пълнометражни продукции. От тях 20 ще са нови заглавия от 2009 година, чиито премиери предстоят или са били представени неотдавна. За първи път в предстоящото издание ще има и отделни секции на късометражното кино от цял свят. Ще бъдат представени и подбрани театрални и танцови спектакли., заснети и издадени на DVD.
Сред документалните филми са носителят на „Златна Палма“ за тази година „Арена“ на португалския режисьор Жоао Салвижа и удостоената със „Златен лъв“ мексиканска лента „Земя и хляб“ на Карло Армея. Специално място е отделено и на музикалните продукции.
Сред най-интересните заглавия е и игралният филм „Ню Йорк, обичам те“, чиято премиера в САЩ е тази седмица. България ще бъде представена на тазгодишната панорама с 3 филма - „Раци“ на Иван Черкелов, „Ловен парк“ на Любомир Младенов и „Лунно езеро“ на Иван Станев.
Фестът стартира на 13 ноември в зала 1 на НДК с българската премиера на най-новата продукция на Карлос Саура - „Аз, дон Жуан“. Режисьорът се е осмелил да разкрие създаването на Моцартовите творби във филм изпълнен с драматизъм и преклонение пред оперетата. В центъра на историята обаче не е великият композитор, а неговият либретист Лоренцо да Понте.
Всички филми от програмата на „Киномания' 2009“ ще могат да се видят в кината на НДК, Зала 1, „Люмиер“, „Дом на киното“, „Одеон“ и „Европа Синема“.

Станете почитател на Класа