Зелени мълчания, зелени мелодии

Въпреки че днес поезията не е мощно оръжие, тя все пак пази в недрата си странна, дори удивителна сила. Макар и вече да не е средство за събуждане на революционни метежи, тя незримо работи в душата на онзи, които се докосва до нея и го преобразява. Сякаш тъкмо в това би могло се открие и едно от обясненията на удивителния за съвремието ни феномен – неочакваната популярност на хайку поезията. Този древен японски жанр, възникнал сякаш случайно някъде през ХІV-ХV век, от придворната игрова поезия, сега се е превърнал в образ на постмодерния словесен минимализъм. Хайку днес се създава навсякъде по света едновременно като съпротива срещу крайната технизация на ХХІ-ви век, но и като опит да се открие нова форма за интимност и близост, с които да се победи самотата и отчаянието.



Освен в Америка, Франция и Германия, хайку поезията има много силно лоби на Балканите, а и у нас. Вече почти десет години съществува и Бългаския Хайку Съюз, основан в ранната есен на 2000 година и вече реномиран член на Световната Хайку Организация. Това е съюз от съмишленици, отворени както за всички любители на поезията, така и за всички онези, които искат да опитат лекотата на своето перото. За откриването на своя нов поетичен сезон те са избрали да отбележат с новата си билингва хайку антология, със стихове на български и английски от 38 автора: „Мълчание в зелено“. Книгата е събрана и съставена по идея на поетесата Даниела Симеоновска. И тук, както и в повечето антологии на Българския хайку съюз "Дъждовни семена" (2001), "Птицата" (2003), "Розата" (2003), "Пътят" (2004), "Огледала" (2005), стиховете са побликувани с превод, за да се търси международен контекст и диалог.
Темата на настоящата антология е свързана с човека и отношението му към природата: „ Проблемите свързани с екологията и опазването на природата са глобални и засягат всички нас. Хайку поезията със своята простота, спонтанност и задълбоченост е път, по който грижата за нашия дом може да достигне до всеки“, пише самата Симеоновска в лаконичния предговор.
Като предвкусване ви предлагаме няколко хайку стиха от книгата:

В тревите плувам
вместо миди
ловя пеперуди


Даниела Симеоновска

Нима е малко
тишаната да има
крясък на сойка?


Димитър Стефанов

Какво чудо!
Отново славей в парка -
но детска играчка.

Цонка Великова

Отворен прозорец.
Цветя и хляб -
всичко на масата.


Бела Пенчева

Обичам дъжда.
Ала не и когато
дави щурчета.


Георги Тодоров


Български Хайку Съюз: http://haikuto.hit.bg/



Станете почитател на Класа