Достолепие в музика



В епохата на барока музиката се е възприемала като изкуство, което не просто облагородява духа и нрава, не само е средство, с което гласът и молитвата, в полет, да достигнат до ухото на Бога, да бъдат чути и приети, но е и своеобразен начин да се подчертае достойнството на личността, да се открои достолепието й и да се изяви социалната й принадлежност. Ето защо всеки кралски двор, събира около себе си най-талантливите музиканти - композитори, изпълнители и танцьори, с които да разтушава часовете на скуката и да украсява кралското си величие. Кралският двор на Ягелоните не прави изключение в Златния век на своето полско величие. Дворът събира изключителни творци, завещали редица прелестни произведения, които сега имат своя нов живот, чрез великолепните музиканти от ансамбъл Floripari.



FLORIPARI - Ада Бужак – сопран; Милена Доброч – лютня, Жустина Долот – чембало и виржинал, Жустина Рекс-Раубо и Матеус Ковалски – виола да гамба, Артур Лушак – фидела, виола и барокова цигулка и Александър Томшич – диригент, артистичен директор, духови - ренесансов обой, конамуза, рикордер и др, както и на ударните – бендир, тамбурин, звънчета; е един от най-значителните полски ансамбли за старинна музика, създаден през 1994 година от възпитаници на Музикалната академия в Краков и Кралската консерватория (Хага). Репертоарът на групата се състои от вокални и инструментални произведения от епохата на Ренесанса и Барока, с акцент върху полската музика от това време. Музикантите специализират при най- големите съвременни интерпретатори на този музикален период като Пол Гудуин, Ема Къркби и Антъни Роули. Те старателно изследват старите нотни материали, възстановяват произведенията в автентичния им вид и ги представят в живи изпълнения пред публика. Свирят на точни реплики на инструментите от епохата, танцуват, пеят и дори разказват истории в своите атрактивни спектакли. При представянето си носят изискани исторически облекла, характерни за тези далечни времена - някъде през 16 век.
Кралският замък на хълма Вавел се превръща в духовен и културен център, от който към цяла средновековна Европа струи мъдрост, знание и възвишено изкуство. Обичайно спектаклите на Floripari са съпроводен от литературно-музикално повествование за това, как най-вероятно е протичал един ден от живота последните двама представители на династията Ягелони. Най-важните събития са илюстрирани с великолепни музикални произведеня - пробуждането в радостта на новия ден, тържествената сутрешна молитва, кралския обед, увличащите бални танци, свенливите любовни признания и задълбочения вечерен размисъл. Концертът всъщност възстановява атмосферата на Кралския двор на Ягелоните. Един ден от живота на кралете и техните придворни, изпълнен с музика и танци. С помощта на произведенията на някои от най-големите полски майстори на Ренесанса, както и на онези чужди композитори, наемани в кралския двор на Ягелоните, като знаменития Вацлав от Шамотули, Ян от Люблин, Валентинус Бакфарк, Якуб Полак и Джовани Гастолди, ансамбълът ще пресъздаде сянката на отминалото величие.

Петър Пламенов

НДК Люмиер, 18 ч.
София, пл. България 1,
Национален дворец на културата


Станете почитател на Класа