Д-р Пиер Дюкан: Пациентите дописаха диетата


Доктор Дюкан, чието име отваря 7720 файла в интернет и който е автор на десетина книги, издадени в стотици хиляди екземпляра, започва кариерата си през 1966 година като общопрактикуващ лекар. Много скоро обаче се ориентира към диетологията и създава изключително ефикасна диета за трайно отслабване. Дюкан е първият диетолог, който използва протеинов режим за ужас на колегите си, чиито препоръки не излизат от кръга на плодовете и зеленчуците.
Предимствата на режима са, че не броите калории, ядете колкото искате от разрешените храни, менюто ви не е еднообразно, със сигурност отслабвате и задържате килограмите след това.
Диетата е предназначена за дебелите, които желаят да свалят между 10 и 20 килограма, за свръхзатлъстелите, които имат 30 и повече излишни килограма, и за дамите, които желаят да изглеждат перфектно.



От 2001 насам повече от 1 милион читатели на „Как да отслабнем завинаги“ са възприели метода „Дюкан“ и са отслабнали трайно. С убеждението, че най-после са намерили решение на проблема си с теглото, много от тях са се почувствали призвани да разпространяват онова, което впоследствие журналистите нарекоха „феномена Дюкан“.
Ето последното резюме на осъвременения метод „Дюкан“:
* 4 фази ударна, смесена, за запазване на теглото и за окончателна стабилизация със съответните менюта;
* 100 храни ( 72 белтъчни, 28 зеленчуци), които се консумират „на корем“;
* един нов приятел физическа дейност, предписана с рецепта;
* истинско удоволствие от храненето с 60 непубликувани досега рецепти;
* невероятна ефикасност, незабавни и трайни резултати;
* прилагане без гладуване и лишения;
* стабилизация на теглото в кратък, среден и дългосрочен план;
* индивидуален подход и лекарско наблюдение по интернет.
Това е методът, който се налага като стандарт в борбата срещу свръхтеглото и заради чието международно разпространение неговият създател е смятан за “най-четения във Франция и в света френски нутриционист“.

Трийсет и пет години от живота си на лекар съм прекарал в битка срещу свръхтеглото. Започнах сам, направо „на терен“, лице в лице с пациентите ми. Още в началото на медицинската си кариера имах късмета да създам диетата на хранителните белтъчини. След това започнах постепенно да я подобрявам, като я пригаждах към потребностите на кандидатите за отслабване. Така диетата се превърна в глобален план, публикуван през 2001 година под заглавието „Как да отслабнем завинаги“. От този ден нататък повече от един милион души в над двайсет страни прочетоха книгата, с което ме удостоиха с най-прекрасната възможна награда. Всяка сутрин получавам топли и все по-многобройни писма от читатели, успешно възползвали се от книгата и метода.
Методът ми се наложи без никаква рекламна кампания – хората просто споделяха един с друг. Досега съм преброил над 250 сайта, форуми и блогове, в които доброволци, анонимни или не, на живо се опитват да овладеят теглото си чрез моята диета. Тъкмо те дадоха на метода моето име. Не бих посмял да го сторя сам.
От 50-те години на миналия век насам са предлагани 210 диети, от които 72 са публикувани. Само 15 от тях заслужават внимание, а истински ефикасни са 7:
•• нискокалорийната: най-старата и най-логичната на теория, най-безрезултатната на практика;
•• диетата на Аткинс: революционна, ефикасна, но водеща до натрупване на мазнини и холестерол;
•• диетата u1085 на Монтиняк, наследница на Аткинсовата и с качествата, и с недостатъците си;
•• диетата Weight Watchers: новаторска със сбирките си, но не и с нискокалорийния си режим;
•• диетата South Beach: добър режим, но без истинско запазване на теглото;
•• белтъчната диета: най-продаваната на света, най-противоестествената, истински детонатор на солидно и трайно повторно напълняване;
•• методът, предлаган от мен.
Защо моята е несъмнено най-добрата? Заради простoтата й, заради ефикасността й, заради бързината на действието и трайността на резултатите. И заради доброто качество на стоте храни, които могат да се консумират „на корем“, заради лесното й изпълнение тя според мен е най-успешният съвременен начин за отслабване и главно – за ненапълняване. Опитвам се да превърна моя метод в стандарт в борбата срещу свръхтеглото в света. Рецептите са измерението „удоволствие“, без което борбата срещу свръхтеглото се води само чрез самоограничения. Тръгнете на бой с три оптимистични думи в главата: „на корем“, „бързина“ и.. „лакомство“!

Коя е единствената група нискокалорични храни, които ви засищат,
без да ви уморяват? Белтъчините.


Като млад лекар практикувах обща медицина в един квартал около Монпарнас. Един от пациентите ми страдаше от затлъстяване. Веднъж той дойде в кабинета ми и поиска да му помогна да отслабне. Отначало му казах, че не съм специалист диетолог. Но той ми отвърна, че познава мнозина от въпросните специалисти и че е изпробвал всички съществуващи методи, без нито веднъж да е успял да задържи постигнатото тегло.
– От юношеството си насам съм отслабнал поне с триста килограма и съм напълнял пак с толкова! – каза ми той обезсърчено.
И добави:
– Ще изпълнявам всичко, което ми препоръчате, ще правя всичко, което ми кажете. Само не ме лишавайте от месото, много обичам месо.
Отговорих му:
– Добре, в продължение на пет дни яжте само месо, колкото искате месо.
Така започна приключението. Следващата седмица пациентът ми отново дойде в каби-
нета ми, ухилен до уши. Беше отслабнал с 5 кила! Така че решихме да продължим експеримента. Препоръчах му все пак да пие много вода и да си направи кръвна проба, тъй като се безпокоях за холестерола му. Седмица по-късно беше свалил още 2 кила и кръвната му картина беше съвършена.
Тогава започнах да изучавам по-задълбочено ролята на протеините в отслабването. След 20 дни диета пациентът ми изгуби близо 10 кила от теглото си, но започна да се уморява от любимото си ястие. Затова добавихме към менюто малко зеленчуци, млечни продукти, яйца и риба. Продължавах да не налагам никакви ограничения върху количеството консумирана храна и той оценяваше тази свобода, като в същото време се подчиняваше на категоричната ми препоръка – само белтъчини и малко зеленчуци. Оттогава методът ми се усъвършенства благодарение на реакциите на пациентите ми и аз успях да съставя някои прости и практични рецепти, но основата остана същата: само с животински белтъчини може да се отслабне бързо, трайно и без ограничения в количеството.
С появата на интернет съчетах моя опит с опита на пациентите ми. Интернавтите, които посещават моя сайт, също споделят с мен опита си, добавят към моите хитрости своите хитрости, към моите рецепти своите рецепти – не толкова професионални, но по-творчески. С жените, които взимат думата по форумите, работим заедно в името на една и съща цел: стабилно отслабване чрез здраво ядене!
От Zerocomplexe, като се мине през Club-Regime и се стигне до Regimefacile, всички участници във форумите добавиха своя камък към постройката. Така че аз не съм единственият автор на режима, пациентите ми са неговите постоянни създатели!
Ако, както моят първи пациент, изпълнявате стриктно препоръките ми, няма как да не отслабнете, при това бързо. Не ви е необходима сложна екипировка, трябва ви само едно кантарче. Не е нужно да изчислявате калориите, нито да мерите храната, нито да се консултирате със сложни таблици.
Преминаването през различните етапи е много лесно, тъй като ще ви се наложи да запаметите не повече от 2–3 правила.

Иначе – яжте колкото ви душа иска!

Храните, които консумираме, са съставени от три вида вещества: въглехидрати (глуциди), мазнини (липиди) и белтъчини (протеини). Калорийната стойност на тези три вещества е различна, но днес знаем, че е важно да не разглеждаме дадена храна само от гледна точка на калорийното ѝ съдържание – 100 килокалории, съдържащи се в шоколадова паста, в риба или в сос винегрет, не се усвояват по един и същи начин от организма. Ползата от тези калории зависи от произхода им. Затова е важно да познаваме хранителните вещества, за да направим правилния избор в рамките на
предлаганата диета.
Да започнем с въглехидратите. Въглехидратите се наричат също захари, бавни или бързи. Бързите захари се съдържат в сладките храни: бонбони, сладкиши, вино, мед, плодове. Всеки знае, че те не са приятели на диетите. Бавните захари откриваме в хляба, макаронените изделия, но и в сухите зеленчуци като лещата и боба. Наричат ги „бавни“, защото организмът ги усвоява по-бавно от бързите захари, които малко след като са усвоени, предизвикват усещане за глад. В метаболитен план последните ускоряват отделянето на инсулин и предизвикват произвеждането и натрупването на мазнини.
Въглехидратите произвеждат само 4 ккал/г, но обикновено са ни необходими по-големи количества, за да се почувстваме заситени.
Програмата на нашата диета изключва изцяло въглехидратите до постигането на желаното тегло. Те ще бъдат въведени чак през стадия на запазване на постигнатото тегло (трета фаза). След това през стадия на окончателната стабилизация (четвърта фаза) ще можете да консумирате колкото си искате въглехидрати шест дни от седем.
Мазнините обикновено са добре познати на желаещите да отслабнат, защото са враг номер едно на линията им. С техните 9 ккал/г те практически отсъстват от програмата ни. Мазнините могат да бъдат от животински произход – колбасите съдържат голямо количество мазнини, в овчето и агнешкото месо също има немалко. Много мазни са и някои птици и риби: патицата, гъската, сьомгата, рибата тон.. Разбира се, маслото и сметаната се състоят от повече от 80% мазнини. Растителните мазнини, като зехтина и олиото от рапица, макар и полезни за здравето (те са богати на омега мастни киселини и са добри за сърцето), ще бъдат прокудени от диетата ви.
Белтъчините са най-важните за нашата диета. Източници на белтъчини са животинските продукти – месото е изключително богато на протеини.

Режим без протеини не може

Някои храни са практически лишени от мазнини и поради това играят голяма роля в режима ни. Това са например постните парчета говеждо месо, пуйката, някои дреболии, белите риби, скаридите, крабът както и белтъкът, който е най-добрият
източник на протеини и освен това не съдържа холестерол. С яйчния белтък е възможно да се направят безброй вкусни и насищащи ястия. Зърнените и нишестените храни също съдържат белтъчини, но са и прекалено богати на въглехидрати. Затова не са включени в диетата ни. През ударната фаза менюто ви следва да е съставено от белтъчини, единствено от белтъчини.
Не е опасно да се консумират само белтъчини в рамките на диетата, напротив, белтъчините са единствената група хранителни вещества, която организмът ни не е способен да синтезира сам. Тялото ви ще намери нужните му въглехидрати и мазнини, като черпи от резервите си. Но няма да може самò да произведе протеини, затова режим без протеини u1073 би бил опасен. В случай на недостатъчност организмът ще си ги набави от мускулите, кожата, дори костите. Коя да е диета винаги трябва да съдържа поне 1 г протеини дневно на килограм живо тегло, като общото количество бъде равномерно разпределено на три хранения.

Станете почитател на Класа