Любовта като преобразяване

Турандот
Опера от Пучини
Диригент: Григор Паликаров
С: Баясгалан Дашням, Мирослав Андреев, Светозар Рангелов, Румен Дойков, Силвана Пръвчева, Александър Крунев, Орлин Горанов, Даниел Острецов, Живко Пранчев

„Турандот" – това не е просто приказна опера, а дълбоко прозрение за любовта като преобразяване и неведома сила, която довежда човешките същества до ръба, от който те трябва да направят крачка-избор. Тъкмо за това приказката на Карло Гоци, по която е създадено либретото, вълнува и вдъхновява Пучини без да го остави до последния му дъх. Опера-лебедова песен, увенчала с красотата си едно гениално творчество.
Настоящата постановка всъщност е втората сценична версия на „Турандот", която Пламен Карталов осъществява на сцената на Софийска Национална опера. Тя се отличава с хармонично единство между сценично действие, драматургия, образна характеристика и музикална природа. По своето естество режисьорското решение е дълбоко музикално, вслушано в спецификите на партитурата. Разбира се, тук има и обичайните за стила на Карталов динамични мизанцени, колоритни актьорски задачи и фини алегорични препратки. Сценографията, от своя страна, оригинално е решена едновременно и като образ на безкрайната китайска стена и като огромен, всяващ страх дракон...



С това заглавие се откри обновена зрителна зала през 2008 година, а през октомври постановката бе част от четвъртото турне на Софийската опера в Япония. Със този спектакъл продължават Пучиниевите вечери, като част от честванията на по повод 150 години от рождението на композитора, които започнаха през миналия сезон. Тогава бяха осъществени двете малки едноактни опери „Джанис Скики“ и „Сестра Анжелика“, както и рядко поставяната „Момичето от Златния запад".
На 29 октомври в ролята на принцеса Турандот ще се превъплъти солистката на Софийската опера Баясгалан Дашням. Монголското сопрано е последната, а и близка на сърцето ученичка, на оперната легенда Гена Димитрова. Дашням има зад гърба си над 100 изпяти спектакъла в тази роля както у нас, така и по света. Певицата преодолява уверено трудностите на тази удивителна по красота партия, която постига с неочаквана лекота, стабилност на вокалната емисия и стилистична чистота. Предизвикателството на втората вечер ще бъде дебюта на младата, но вече утвърдилата се и все по-стабилната Габриела Георгиева, която прави силна заявка за много интересен изпълнител.

Петър Пламенов

Национална опера и балет
29 октомври (четвъртък), 19:00, 8/10/12/15/20/30/40 лв.
30 октомври (петък), 19:00, 8/10/12/15/20/30/40лв

Станете почитател на Класа