Даниел Паутър: Клубната сцена ми допада


Даниел Паутър, известният канадски певец и автор на песни, ще гостува в столичния Sofia Live Club на 3 и 4 ноември. Гастролът е част от европейското турне на звездата. Билетите мога да се купят онлайн, както и в клуба, който се намира в подлеза с фонтаните при НДК. Познат като автор на хитовото парче Bad Day, по време на турнето Паутър ще представи своя нов албум Under the Radar. Малко преди да тръгне на път от Лос Анджелис за Европа певецът даде за интервю за „Класа“.


- Г-н Паутър, какво очаквате от предстоящото си турне из Европа?
- Имам много изяви в САЩ и в други краища на света, но Европа не е честа дестинация за мен и за групата ми. Концертите през следващите седмици са своеобразна компенсация за почитателите ми на Стария континент.

- Пътувате с групата си в много страни с различни култури. Запознавате ли се с местните нрави и традиции, преди да се качите на сцената?
- От досегашния си опит съм разбрал, че е най-добре да не се подготвяш, а просто да излезеш на сцената и да дадеш най-доброто от себе си. С моята публика всяка вечер създавам контакт, това е специален момент, който преживяваме заедно.

- Вашият нов албум Under the Radar вече е на пазара. Какво е особеното за него?
- Песните са много лични. Може да се каже, че музиката ми преди този албум отразяваше преживяванията ми навън – на път, по време на пътувания, на висока скорост. Песни като Whole World Around представят моето разбиране, че всичко в света е свързано – ти си част от него и споделяш различни отговорности. За разлика от тези песни, парчетата в Under the Radar са много по-лични, бих казал по-интимни. Това е и причината много да се вълнувам, че ще представя на сцена това, което сме създали в студиото, заедно с моите музиканти.

- Много хора свързват името ви с прочутия хит Bad Day. Това притеснява ли ви, или ви ласкае?
- Всяка песен си има история. Не можеш да планираш дали ще стане хит или не. Тези неща просто се случват и съм много щастлив и благодарен, че тази песен имаше такъв успех. След нея за мен се отвориха много врати и това ми позволи да работя по-интензивно. Но имам да кажа на публиката много повече неща, които се съдържат само в една песен.

- Нещо повече за групата, с която пътувате?
- Винаги правя ясно разграничение между музикантите, с които работя в студио, и тези, които са на турне с мен. Бандата, с която съм на турне, свири по-твърдо, сурово, с поп-рок звучене. Имам нужда от този контраст в сравнение с тихата и интензивна работа в студиото през предходните месеци. Единствено бас китаристът работи с мен от по-дълго време, всички останали членове на групата са нови.

- Много от концертите, включени в турнето, се провеждат в клубове или малки зали. Това ли е формулата, която най-много ви допада?
- Абсолютно! Преди време свирех на много места, в големи зали, мислех си, че колкото по-голямо е мястото, толкова по-добре. Но съм грешал. Имам нужда от по-близък контакт с публиката си, трябва да бъде горещо, да усещам почитателите си и те да чувстват енергията ми. Много групи губят контакта с публиката си, като свирят в тотално абстрактен свят. Това е гигантомания, която не води до нищо.

- Предстои ви да посетите България за пръв път, какво знаете за страната ни?
- Всъщност много малко. Чувал съм, че е красива страна. И че е прочута с красивите си жени, (ха-ха). Дори за някаква много популярна салата съм чувал! Шегувам се, но винаги сме много развълнувани, когато свирим в страни, които не познаваме. Това е приключение, затова сме доволни, че получихме покана да се представим и в България.

- Какво очаквате от концертите си у нас?
- Ще свирим в клуб и това е атмосферата, която харесвам най-много – публика, която е силно свързана с мен. Ще дам най-доброто от себе си, цялата си енергия. Сигурен съм, че заедно ще прекараме много добре в България и се надявам много скоро да дойдем отново.

Станете почитател на Класа