За първи път присъдиха "Гонкур" на чернокожа авторка

Най-престижната литературна награда във Франция – "Гонкур", беше присъдена вчера на 42-годишната писателка от френско-сенегалски произход Мари Ндиайе за творбата й "Три силни жени", съобщи журито в Париж, цитирано от АФП и БГНЕС.
Така тя стана първата жена, която печели наградата "Гонкур" от 1998 г. насам, преборвайки се с конкуренцията на Жан-Филип Тусен, Лоран Мовиние и Делфин дьо Виган. Ндиайе е и първата чернокожа, която печели престижната награда. Романът "Три силни жени" разказва за трудните отношения между Африка и бившите й колонизатори, както и за отношенията между черни и бели. Действието в романа от три части се развива между Франция и Сенегал и разказва историите на жени, чийто живот преминава на два континента и те са разкъсвани от семейни тайни, унижение и предателство. Френската критика похвали романа, когато той излезе през септември и оглави класациите за най-продавани книги. Организаторите уточняват, че досега са продадени над 140 000 екземпляра от книгата.
Мари Ндиайе публикува първия си роман на 17 години във Франция и за кратко време става много популярна писателка и сценаристка. Нейни пиеси се поставят дори в „Комеди Франсез“.
Наградата „Гонкур“, макар и символична – само десет евро, е най-престижното отличие за литература във Франция. Тя е твърде желана от писателите заради славата, която носи на лауреата, и очаквания голям тираж на избрания роман. „Гонкур“ се връчва всяка година в първата седмица на месец декември.

Станете почитател на Класа