"Пинокио" в Театър София - приказката оживява

"Пинокио" в Театър София - приказката оживява
  • Публикация: 
  • Дата:  
    28.01.2024
  • Сподели:

 



Classa.bg - Иван Върбанов - 13 януари 2024 г. / Точно в 11 часа започна премиерата на най-новата продукция на Театър София - сценичната версия на вечната обичана и популярна приказна история за "Пинокио". Салонът бе препълнен с малчугани, които очакваха с трепет и нетърпение началото. Спектакълът гостува на сцената на "Сълза и смях", очаквайки края на фундаменталния ремонт на общинския културен институт.


Режисьор на постановката е Елза Лалева, която създаде и друг детски забележителен спектакъл "Феята от захарницата", по едноименната книга на Катя Антонова.

Премиерният спектакъл на "Пинокио" бе с продължителност 1 час и 30 минути. 
Продукция, която впечатлява със синтеза на драматичен и куклен театър, с плавни метаморфози и преходи в хармоничното партниране на живи актьори и кукли.
Елза Лалева е успяла да материализира своя приказен свят от видения, като е изпъстрила драматургичната партитура с наниз от оригинални хрумки, множество детайли, които полират образите до виртуозна прецизност, изграждащи плътния приказен свят на легендарната история на Пинокио, като рисува картини след картини в плътност и дълбочина, сякаш за филмова продукция.

Декорът на Петя Боюкова е впечатляващ - като идея, проект и реализация, защото той е в пълна симбиоза  на жанр, оригинално решение, функционалност. Цирковото шапито се променя, детайлите от неговата фасада се отварят и затварят, светят и разместват или стават екран за умела видео-прожекция, като актьорите играят пред или в него. Реквизитът и обстоятелствата не малко пъти се сменят динамично и то от самите актьори по естествен и ненатрапчив, макар и нетрадиционен начин, доколкото традиционното очакване е и за активна роля на сценичните работници. Но тук преливките в миниатюрите са поставени с изграждане и закриване на сетовете, които създават самите актьори, превръщайки се в различните поддържащи персонажи на живи кукли по един забележителен начин.

Костюмите трябва да бъдат отличени по особен начин, с оценка 10! За идеята, за уникалността, за стилистиката, красотата, въображението, постигането на пълната идентичност на персонажите по изключително оригинален начин, с вградени модерност и съвременност, чиято дизайнерска и креативна идея ги издигат до категорията и ги правят съпоставими конкуренти на филмова продукция на Дисни. 

Композитор и тук отново е Мира Искърова, която написа хитовете във "Феята от захарницата".

В ролята на Джепето ще видим забележителният актьор Михаил Милчев - аплодисменти и респект за неговото академично изработване на персонажа: от характерната походка, пластика на персонажа, одухотвореност и живост, съчетани с релефна характерност и топлота на героя. Михаил Милчев показва за пореден път най-висока класа и забележителен и ярък професионализъм, който респектира. Актьор, със силно и запомнящо се присъствие и принос към развитието и постиженията на българския съвременен театър! 

Възпитаниците на декана на факултет "Сценични изкуства" в НАТФИЗ - проф. д-р Пенко Господинов в спектакъла са трима и те изграждат по категоричен начин успеха на спектакъла. Това са: Йоанна-Изабелла Върбанова, която част от трупата на Театър София вече трета година, нейният партньор - гост Димитър Стойнов, и също гостуващия актьор Даниел Кукушев - в централната роля на Пинокио.

Даниел грабва още първата минута с живата си актьорска игра, пластичността и усета към интерпретацията на персонажа, покрива с лекота съграждането на любимия на всички деца Пинокио, като го прави със свой почерк, вдъхва свой уникален живот на героя и го изгражда динамично, устойчиво, чаровно с точна мярка и прецизност, без никакво преиграване, сливайки в пълно единство характерите на дървената кукла - човек и персонажа на момчето, на което през цялото време публиката симпатизира.
Пред него режисьорката Елза Лалева е поставила изключително много задачи, които той изпълнява успешно и прецизно, като води образа си стъпка по стъпка с еднаква интензивност от началото до края, когато идва и финалната песен на героя.

Двата персонажа - на котката и лисицата, изпълнявани от Йоанна-Изабелла Върбанова и Димитър Стойнов, са пример за перфектно партниране и взаимодействие. Двата персонажа на сцената са в дует през цялото време. Но, впечатляват с техниката и ефектната хореография, която изпълняват двамата актьори в ансамбъл с лекота и грация, динамика и енергия, характерност, бързина и подвижност, които ги открояват. Хореографът Филип Миланов е автор на силното балетно майсторство и танца на двамата актьори, които са част от цялостната им актьорска интерпретация. Танцувалност, специфика в търсенето и постигането на характерните персонажи, издръжливост, плътност и живост на образите си постигат с упорита работа Йоанна-Изабелла и Димитър. И децата в залата спонтанно ги даряват със своето внимание, любов и обич.

Утвърдените артисти от трупата на театър София - Николай Димитров и Юлиян Рачков безспорно влизат категорично и силно със своята актьорска игра, като създават поредица от различни поддържащи герои в спектакъла, които са част от цялата ярка галерия от образи, без която яркост спектакъла не би могъл да постигне своите задачи, цялост и въздействие. 

Ангела Канева и Дениза Павлова  постигат съзвучието на куклените и драматичните актьорски задачи и образи, които гради в цялата приказка режисьорът Елза Лалева, като подсилват естетическата характерност на тоналността на спектакъла. 

Целият спектакъл е съграден с много любов и отдаденост, съчетани със сериозна и задълбочена работа, огромен труд, последователност и със сигурност изисква пълна мобилизация на изпълнителите, които трябва да притежават резонанса към магичността, да имат в аурата си багрите и светлината на неугасващия волен приключенския дух, да вярват и да носят в себе си  чистотата, искреността, омаята и искрата на приказния свят, който оживява в образците на световната детска литература.

И да, Чудните приключение на Пинокио в Театър София са точно това, чудото на театъра, благодарение на което приказката оживява!

На добър час!
Пожелавам дълъг живот на спектакъла!
Аплодисменти!


 

 

 

 

 

 

 

 * И. Върбанов, София, 13.02.2024 г.

 

Станете почитател на Класа