Ползотворен дипломатически рейд на министъра на културата Кръстю Кръстев и екипа му в Германия

Ползотворен дипломатически рейд на министъра на културата Кръстю Кръстев и екипа му в Германия
  • Публикация: 
  • Дата:  
    29.01.2024
  • Сподели:




Classa.bg - Иван Върбанов / Изключително ползотворен бе тридневният дипломатически рейд на министъра на културата Кръстю Кръстев и екипа му в Германия в края на изминалата седмица. Официалното посещение на българската делегация, в която взеха участие и заместник - министърът на културата Амелия Гешева и началникът на кабинета Весела Щерева бе белязано от знакова среща с министъра на културата и медиите на Германия, договореност за засилване на обмена с Европейската мрежа за литература и книги "Традуки", посещение в Българския културен институт - Берлин и разговор с директора му - Борислав Петранов, както и с посланика на България в Германия - Н. Пр. Григор Порожанов, гостуване в църквата "Свети Кръст" в Берлин за музикалното събитие на ансамбъл "Тембристо", двустранен диалог с шефката на Комисията по култура и медии в Бундестага и с президента на Парламента на провинция Саксония - Анхалт, тържествено връчване на отличие в оперния театър в Магдебург на маестро Светослав Борисов - за приноса му в развитието и популяризирането на българската култура.

Но ето как протече визитата на българската делегация начело с министър Кръстев хронологично в репортерската ни хроника:

ДЕН ПЪРВИ - ПОСТИГАНЕ НА ДОГОВОРЕНОСТИ ЗА ОБЩИ ДЕЙСТВИЯ НА ГЕРМАНИЯ И БЪЛГАРИЯ НА НИВО ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ЗА СЪХРАНЯВАНЕ НА КУЛТУРНАТА ПАМЕТ И ОБМЕН НА ТВОРЦИ



Домакин в Берлин на министър Кръстев в първия ден от визитата му в Берлин бе държавният министър по въпросите на културата и медиите г-жа Клаудия Рот.

В хода на двустранните разговори двамата министри постигнаха договореност за подкрепа от Германия за България на ниво ЕС за осигуряване на помощ за санирането на стари сгради, свързани с изкуството и културата; за общи действия и колаборация на културния сектор; за взаимодействие за съхраняване на културната памет и други.

Важен акцент по време на диалога бе темата за механизмите на действие на т.нар. „културен паспорт", осигуряващ широк достъп до култура за гражданите.



Паспортът, който използва приложение за предоставяне на 200 евро кредит за разходи за култура, позволява закупуването на билети за концерти, книги, музикални инструменти, посещения на кино и други в Германия. От стартирането на приложението в средата на юни досега са се регистрирали над 310 000 18-годишни младежи. Около 100 000 от тях са активирали кредита чрез електронна идентификация. Министър Рот сподели германския опит в тази посока и посочи, че наред с други положителни ефекти в Германия се забелязва и нарастване на интереса към книгата от младите хора.

Министрите Кръстев и Рот инициират идеята културният паспорт да бъде подкрпен от Европейската комисия и да се въведе от всички страни членки на евросъюза.

Германският министър на културата Рот отправи специална покана към министър Кръстев да открие заедно с нея престижния фестивал „Берлинале", като пожела успех на българските филми.

Участието на България тазгодишното издание на авторитетния кинофорум е в официалната селекция – с "Arcadia", и в съпътстващата програма – с „Парчета живот". 19-годишната актриса от Пловдив Маргарита Стойкова бе избрана за „Изгряваща звезда на европейското кино за 2024", което поставя страната ни на състезателната писта и в програмата „Европейски изгряващи звезди". В „Берлинале талънтс" участие ще има и младият режисьор, хореограф и продуцент Коста Каракашян.

Министър Кръстев и министър Рот се договориха за съвместна работа по представянето на творци от двете държави на различни фестивали. В края на срещата министър Кръстев отправи покана към колежката си да гостува в България.



ДЕН ВТОРИ - АКТИВИЗИРАНЕ НА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО С ЕВРОПЕЙСКАТА МРЕЖА ЗА ЛИТЕРАТУРА И КНИГИ "ТРАДУКИ", СТАРТ НА ОБЩА ПРОГРАМА ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ЧЕТЕНЕТО



България и Германия ще работят съвместно за създаването на единна програма за стимулиране на четенето, като българската литература и български автори ще бъдат представяни още по-мащабно в координация по отношение на финансирането им с помощта на европейската мрежа за литература и книги „Традуки" Traduki и на програмите на Министерството на културата.

За това се споразумяха Министърът на културата на Република България и изпълнителният директор на фондация „S. Fischer", която е също така и основател на Европейската мрежа за литература и книги „Традуки" - г-жа Антие Конциус.

Министър Кръстев и г-жа Конциус са обсъдили възможностите за реципрочна размяна на резиденции на български и немски автори в двете страни, както и за обмен на фестивали за четенето.

Предвижда се също така да бъде подобрена комуникацията и координацията на съвместната работа за повишаване на възможностите за сътрудничество в последователното представяне на българската литература и българските автори благодарение на европейската мрежа за литература и книги „Традуки".

Нека припомним, че България стана пълноправен член на Европейската мрежа за литература и книги "Традуки" през 2019 г. В проекта участват Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Германия, Косово, Лихтенщайн, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Хърватия, Черна гора и Швейцария. Обмяната на опит между участниците се подпомага с програми за превод на белетристика, актуална научно-популярна литература и детско-юношеска литература от двадесети и двадесет и първи век. Специално внимание се отделя на преводачите, чиято дейност като важни посредници между отделните култури е дала и името на проекта. Чрез срещите между автори, преводачи, издатели, библиотекари, критици и учени се цели обмяна на информация и засилване на сътрудничеството на европейско и междурегионално ниво. Участието на страната ни в "Традуки" дава възможност за подпомагане на българските книгоиздатели в международни панаири на книгата, както и български автори да представят произведенията си на европейската сцена. Освен това българските автори ще могат да популяризират произведенията си чрез превод на разнообразни езици, което ще даде тласък на родната ни литература и кногоиздаване.



ПОСЕЩЕНИЕ В БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В БЕРЛИН И ЦЪРКВАТА "СВЕТИ КРЪСТ"



Министър Кръстев и придружаващите го лица проведоха среща в Берлин с извънредния и пълномощен посланик на България Н.Пр. Григор Порожанов. Разговорите преминаха в дух на конструктивен диалог, като акцент сред темите бе популяризирането на българската култура във Федерална република Германия.

По-късно домакин на българската делегация бе Борислав Петранов - директор на Българския културен институт в немската столица. Министър Кръстев благодари на екипа, че по най-добрия начин се стреми и успява да представи многообразните ярки постижение на дейците на културата и изкуството в България.

Българската делегация се наслади на музикалната програма на българския ансамбъл „Тембристо" в църквата „Св. Кръст" в Берлин. Това е първото от поредицата събития, посветени на 145 години от установяването на дипломатически отношения между България и Германия, което БКИ-Берлин ще организира през 2024 г.

„Тембристо" е проект с новаторски дух, колаборация между доказали се имена на българската и световна сцена, обединени от идеята да разкрият богатството на музикалното изкуство и да създадат продукт с висока художествена стойност.















ДЕН ТРЕТИ - ПАРЛАМЕНТАРИСТИ ПОСРЕЩАТ БЪЛГАРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ, ВРЪЧВАТ ОТЛИЧИЕ НА МАЕСТРО СВЕТОСЛАВ БОРИСОВ В ОПЕРНИЯ ТЕАТЪР




Работната визита на министъра на културата Кръстю Кръстев в Магдебург започна с посещение на една от най-старите катедрали в Германия, в която е коронован Ото I Велики - херцог на Саксония, от 936 г. – крал на Източнофранкското кралство, а от 962 г. – император на Свещената Римска империя.

Министър Кръстев, заместник - министър Амелия Гешева и началникът на кабинета Весела Щерева бяха посрещнати от председателя на Комисията по културата и медиите в Бундестага на ФРГ - г-жа Катрин Буде. Българската делегация обсъди с партньорите си развитието на българо-германските културни връзки и различни проекти в областта на законодателството. Бе обменена подробна информация за законовата рамка, която се дава от Бундестага за развитието на културата и мрежата на сценичните изкуства. Сред темите бе и тази за филмопроизводството и начина, по който Комисията по въпросите на културата и медии регулира културния пазар и културната мрежа на Германия.

Госпожа Буде и министър Кръстев, заедно с официалните лица, посетиха Парламента на Федералната провинция Саксония-Анхалт, където се срещнаха с президента на Парламента на федералната провинция и президент на Германския национален комитет за опазване паметниците на културата на федерално равнище - д-р Гунар Шеленбергер. Диалогът засегна перспективите за засилването на сътрудничеството между България и Федералната провинция Саксония-Анхалт. Д-р Шеленбергер - провинция, с най-много паметници под защитата на ЮНЕСКО. Бяха дискутирани спецификите на развитието и защитата на паметниците на културата в Саксония-Анхалт.

Вечерта министър Кръстев, заместник - министър Амелия Гешева и началникът на кабинета Весела Щерева, заедно с д-р Шеленбергер посетиха оперното представление „Любовта на трите портокала" на Карло Гоци. След края на спектакъла Министърът на културата награди първия диригент и заместник-музикален директор на Оперния театър в Магдебург - маестро Светослав Борисов с Грамота и плакет „Принос в развитието на културата" за популяризирането на българската култура и изкуство".



















 

Станете почитател на Класа