ЧРД, Цветана Манева !

ЧРД, Цветана Манева !
  • Публикация: 
  • Дата:  
    30.01.2024
  • Сподели:

Classa.bg, Иван Върбанов / На днешния 30-ти януари празнува своя юбилей - 80 години, легендарната българска актриса, обичана от поколения българи и нейни колеги - Цветана Манева. Творец, записал със златни букви името си в съвременната история на българските кино и театър. Любим и уважаван преподавател, политик, народен представител, почетен професор на НБУ, преподавател в театрален колеж "Любен Гройс", художествен директор на "Варненско лято", със стотици роли на сцената и на екрана, белязали нейните върхове и постижения, с награда Икар и статуетка АСКЕЕР, председател на Съюза на артистите, носител на орден "Стара планина" ...


„Преминах през житейски и творчески изпитания. Справих се. Справям се още. В края на краищата, аз съм човек на две системи, което е много добре, че се е случило. Мисля, че мога да издържа и трета система, ако физическото състояние въобще на човешкия род можеше да поеме подобно изпитание, каквото е нашето минало, нашата демокрация и, ако откровено се замислите, какво би могло да бъде нашето бъдеще, ако така я караме", казва Цветана Манева.


Академия АСКЕЕР ѝ присъди Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство. "Не са ми давали награда за изгряваща звезда, но приемете това, че сега ми дават за залязваща звезда", заяви тогава актрисата със самоирония и направи признанието : "Нищо не може да вдъхва живот така, както театърът да го прави. Да разчитаме на театъра като място, което има стойността на храм сега, тук, недалеч от нас, където има едно чудовищно явление и акт на цивилизацията, която се проваля по този начин, на тази агресия и човеконенавист. Имаме нужда от такъв храм на творчеството!".


Освен лавина от обаждания, честитки, поздравления, букети, подаръци, прегръдки и обич, тази година Цветана Манева получава и два големи специални подаръка - израз на особено внимание и почит.


Първият - от екипа на Младежкия театър, който й е приготвил огромна изненада.
И това е спектакъла "ЗА ЛЮБОВТА...ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ЦВЕТАНА!"
Билетите вече са в продажба в Евентим, а датата на премиерното представление е 22 февруари, с начален час 19.30 ч.


Яна Борисова споделя:
"Спектакълът „Честит рожден ден, Цветана" е създаден специално за осемдесет годишния юбилей на изключителната актриса Цветана Манева. Това е уникално театрално-музикално преживяване, което ще събере на една сцена различни актьори, които ще играят в чест на една от най-големите актриси на България. Един изумително смешен и покъртително откровен разговор за рождените дни, щастието, вълнението, копнежите и всичко, което никога не посмяваме да изричаме, но страшно много ни вълнува. И всичко това на фона на приказна музика."


Публиката ще се наслади на текстове и спомени, изпълнени от любими колеги на Цветана Манева, с които тя излиза на една сцена, харесва и обича. Това са изключително талантливи артисти, които респектират, вдъхновяват и вълнуват, с огромния си талант. Освен тях в спектакъла, с виртуалните си поздрави ще се включат и много други актьори и близки на актрисата. И както на всеки рожден ден ще има една голяма изненада.


И още от думите на Яна Борисова:
„Благодарение на „ Честит рожден ден, Цветана" всички можем да отворим сетивата си за това огромно емоционално море, което тази актриса представлява. Цветана Манева е моя голяма страст, моята голяма тема като автор, която аз винаги ще следвам, а тя винаги ще ми предстои. Цветана е символ на таланта, на вдъхновението, на дишането, на радостта, и на концепцията за щастие. В момента тя е единствената актриса, която приживе е възприемана като икона. Огромна стихия с размери и сила без аналог. Няма друг начин, по който да ѝ засвидетелстваме всичко, което изпитваме към нея, освен сцената." На сцената ще видим: Стефан Вълдобрев, Александра Сърчаджиева, Снежина Петрова, Вежен Велчовски, Петър Антонов, Силвия Петкова, Александър Сано, Нощните Рицари.
Със специалното участие на Цветана Манева!
Музика: маестро Милен Кукошаров в изпълнение на живо от Милен Кукошаров и Борис Таслев.


И вторият: „Наградата на София" на Столичната община за принос към изкуството на киното.
Отличието, по повод 80-годишния юбилей, ще бъде връчен на 23 март, на церемонията с наградите на 28-ия „София филм фест". В мотивите за решението се посочва, че Цветана е синоним за професионализъм, талант, обаяние, магнетизъм и респект. Тя е актриса, преподавател, създател, откривател, обществено ангажиран човек. Заедно с Невена Коканова и Катя Паскалева е сред най-големите звездни актриси на българското кино, с огромен принос за развитието и високите художествени постижения на българския театър.


Бъди здрава, закриляна и продължавай да даваш Светлина!
Аплодисменти!
На многая лета!

Станете почитател на Класа