Юлиан Вергов за филма „Уроци по немски”, българското кино и мечтите

Юлиан Вергов за филма „Уроци по немски”, българското кино и мечтите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.02.2024
  • Сподели:

Премиерата на филма „Уроци по немски” е вече по българските кина. Продукцията спечели множество награди, олицетворявайки човешки съдби, а главният й герой е  любимец на хиляди българи - Юлиан Вергов, въплътен в ролята на Никола.

 

Вергов е актьор със световно признат талант, оценен както на български филмови фестивали, така и на чуждестранни. Неговият дебют е през 2001 г. на сцената на Народния театър „Иван Вазов”, като в течение на кариерата си продуцира, снима се в сериали и участва във филмови продукции. Той участва и в копродукции, каквато е и филмът „Уроци по немски” .

Според Юлиан Вергов, когато някой от ранга на Павел Веснаков, който е режисьор и сценарист на пълнометражния филм, те покани да се включиш в екипа и то за главната роля, нямаш много опции. Веснаков е невероятен професионалист, чиито късометражни продукции са дълбоко впечатляващи и са подобаващо оценени с много награди, както в България, така и в чужбина. Двамата са работили заедно и в телевизията и познават възгледите си.

Филмът „Уроци по немски“ е заснет още през 2020 г.,  но заради усложнената обстановка около пандемията в България дебютира едва сега по кината.

„Очаквам хората да гледат с любов българското кино“, заяви Юлиан Вергов.

За образа си на Никола споделя, че е много красноречив и им е отнело доста време да се сближат, но въплъщаването в каквато и да е роля не е лесно. Определя Никола като съвсем обикновен човек. Човек осъзнал грешките си, търсещ реабилитация, нов живот и свобода, който е до болка открит и безкрайно чувствителен.

За филма казва, че основен е стремежът да започнеш отначало и да прецениш какво ти коства. А и не само на теб.

Говорейки си за предизвикателствата по време на снимачния процес, Вергов си спомни за продължителните снимачни дни, рязката смяна на климатичните условия – от страшна жега, през силен дъжд до замръзване и завърши с извеждането на героя.

„Финалната сцена с един от титаните на българското кино Васил Банов“, е най-незабравимата сцена във филма за актьора, а най- трудни за него се оказват всички сърдечни сцени със семейството.

„Това е професия, която се учи цял живот. Така, че е трудно да постигнеш кой знае какво, но се надявам искрено изкуството да има водеща роля в живота ни. От гледна точка на българското кино, то се е възродило, а интересът бавно и неумолимо нараства. Има не един и два български филма признати на световни форуми, според мен, Холивуд е само въпрос на време.“, открито сподели Юлиан Вергов.

Актьорът мечтае българското кино да се популяризира и да се гледат български филми, както в България, така и по света на „търси се“.

Станете почитател на Класа