Духът на природата и природата като дух

Духът на природата и природата като дух
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.03.2024
  • Сподели:

Изложба „after nature/естествено продължение“ на Биляна Фурнаджиева в галерия „Васка Емануилова“, 20 февруари–20 март 2024 г.

 

 

Галерия „Васка Емануилова“ продължава традицията да представя съвременно изкуство в своеобразна диалогична форма, като дава пространство на съвременни визуални артисти, които представят свои проекти в съседство с работите на голямата скулпторка. В периода от края на февруари до края на март в този своеобразен диалог влиза Биляна Фурнаджиева, чиято изложба е вдъхновена от непосредственото общуване с природата.

Експозицията е разделена в две пространства. В едното са обединени фотограми, работи, изпълнени в смесена техника (акварел, молив, естествени пигменти) и композиции, изградени на колажен принцип, в които са включени малки „късчета природа“, взети директно от околната среда. Второто пространство е отделено предимно за произведенията, в които са инкорпорирани обекти с естествен произход. Това, което свързва всички представени в изложбата работи, е фактът, че всички те са вдъхновени от непосредственото общуване на авторката с природата в различни географски ареали.

Фотограмите представляват специфична фотографска техника без използване на фотоапарат, при която обектите са поставяни върху светлочувствителна хартия, излагана след това на въздействието на светлина. В тях Биляна Фурнаджиева насочва фокуса към растителния свят. В деликатната форма на монохромното черно-бяло изображение с богати полутонове тя създава ефирни образи, в които тревистият стрък или разпилените венчелистчета са отделни микросветове. Налагайки тези образи върху подложки, в които са използвани различни текстури (някои от тях напомнят геологични пластове), авторката предлага метафорична интерпретация на философския проблем за ефимерността на живота на фона на хронотопа на еоните.

 

 

after nature/ естествено продължение, фотография Симона Халачева

 

В колажите са вградени обекти, взети директно от места, на които художничката е била и с които е почувствала особена духовна връзка. Виждаме минерали, черупки, корали, слюда, формиращи подредени лаконични структури. Особена роля играе златният цвят – в едни случаи е свръхактивно присъстващ фон, в други превръща отделни обекти в малки скъпоценни предмети или пък се появява като почти недоловими нежни пръски. От зората на цивилизациите, от момента, в който човекът започва да обработва метали, златото се превръща в неотменна част от митологичното мислене, въплъщавайки представите за божественото и вечността. В работите на Биляна Фурнаджиева златото е както символен израз на идеята за вечността, така и метафора за онези духовни измерения, които се разкриват при досега с природата.

Акварелите създават цветови акценти, които са контрапункт на сдържаната цветност на фотограмите и композициите с природни обекти. Авторката изгражда абстрактни образи, като използва възможностите на акварела за ефирно полупрозрачно полагане на цвета. Тези работи влизат в кореспонденция и с друга страна от нейното творчество – с керамичните обекти, които създава за музикално-визуалния Crystal sound project, в които цветът е използван по сходен начин.

Всички включени в експозицията произведения издават и интереса на авторката, от една страна, към естетиката на Далечния изток, а от друга – към тази на европейския Север. Макар Япония и скандинавските страни да принадлежат към съвършено различни културно-исторически и географски ареали, двете култури имат точка на пресичане, отчетливо откроена от художничката. Става дума за характерната за двата културни модела медитативна природа на визуалния образ. Композициите, провокирани в някаква степен от участието ѝ в творчески резиденции на Стокхолмския архипелаг, изискват съзерцание и вглеждане в детайла.

В рамките на изложбата Биляна Фурнаджиева представя авторската книга Drawing with Myself (A Love Story), в нея тя се заиграва с популярната игра, при която изображението се появява, след като свържем поредица от номерирани точки. В случая обаче образите, които кристализират при свързването на точките, са рисунки по емблематични произведения на изкуството. Очевидно е, че за художничката (както впрочем и за антрополози и културолози) играта е изключително сериозно занимание, което помага на човека да осмисли себе си като част от света и от социума. Книгата игра на Биляна Фурнаджиева поставя и въпроса за формирането на публика, способна да разчита и да разбира визуалния образ.

Важна част от експозиционното пространство е звуковата среда, която художничката създава. В едната зала звучи неин собствен текст – „Червено и синьо дишат в едно“, прочетен от самата нея. Наративът, съставен от отделни фрагменти, които преливат един в друг, носи отпечатъка на тихо съзерцание и влиза в хармонична връзка с визуалните произведения.

Във втората зала звучи звуковата картина от албума Confronting Silence на Crystal sound project, формация, в основата на която са Биляна Фурнаджиева и перкусионистът Виктор Бенев.

 

 

after nature/ естествено продължение, фотография Симона Халачева

 

Изложбата, подредена в галерия „Васка Емануилова“, се провежда в рамките на фестивала CULTURAMA – платформа за сценична изява, в чиято основа е Националната стипендия „С усилия към звездите“, нея получава в периода 2023–2024 г. и Биляна Фурнаджиева. Събитието се осъществява от фондация „Културни перспективи“ в партньорство със Софийска градска художествена галерия и с подкрепата на Програма „Култура“ на Столичната община, Accenture Bulgaria ЕООД, Ogilvy Group Bulgaria, Портал Култура, БНР.

Биляна Фурнаджиева живее и работи в Париж от 2011 г. Тя е мултидисциплинарна артистка, която се изявява в различни области на съвременната визуална култура, като едновременно с това е и артистична директорка на Crystal sound project. Представяла е свои работи на SuperMarket ArtFair, Стокхолм; Yun-Chia-Chia-Ying Visual Art Link, Тайван; Hangar 9, Женева; Or blanc, Château de Vincennes, Париж. В две поредни години получава подкрепа от Chaire Innovation et savoir-faire de la Fondation Bettencourt Schueller. Имала е творчески резиденции в Cité internationale des arts (Париж) и в BKN Björkö Konstnod (Стокхолм).

 

 

 

 

Милена Блажиева

Станете почитател на Класа