"Необяснимо трогателен". Актьорът Коджи Якушо, който въздейства без думи

"Необяснимо трогателен". Актьорът Коджи Якушо, който въздейства без думи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.04.2024
  • Сподели:

Коджи Якушо - една от най-големите японски кинозвезди, има близо 100 роли зад гърба си. Но малко от тях въздействат като тази на чистача, който намира смисъл в семплия живот, рутината и детайла. Гледаме го в новия филм на Вим Вендерс "Прекрасни дни".

 

 

Обикновено Коджи Якушо гледа филмите, в които участва, само по веднъж.

Едно от редките изключения е драмата "Прекрасни дни" на германския режисьор Вим Вендерс, която беше номинирана за "Оскар" тази година. През 2023 г. тя донесе на Якушо наградата за най-добър актьор на фестивала в Кан.

В България филмът беше излъчен няколко пъти на тазгодишния София филм фест (СФФ), където билетите се изчерпаха за броени дни. Критиците го определят като минималистичен, елегантен, "необяснимо трогателен".

"Когато гледам другите си филми, искам да се критикувам. Но с "Прекрасни дни" някак си прощавам за някои слабости в играта си", казва Якушо в предаването Q.

 

 

 

 

 

68-годишният актьор вече има около 100 роли зад гърба си - той е бил самурай, служител в офис, сериен убиец. Ролята му в драмата на Вендерс обаче е специална.

Главният герой Хираяма, изигран от Якушо, е чистач на обществени тоалетни в Токио. Той прекарва дните си сам, в стриктна рутина и със завидна способност да открива красотата в малките неща.

"Хираяма наистина се държи по начин, толкова лишен от алчност, че е почти засрамващо да го гледаш", казва още актьорът.

Якушо е привлечен и от това, че героят му говори сравнително рядко.

"Не харесвам особено филми с много диалози. Думите са важни, разбира се, но мисля, че филмите имат най-силен ефект в онези моменти, в които думите ги няма", казва той.

Актьорът, чиято истинска фамилия е Хашимото, е роден през 1956 г. в Нагасаки - градът в Югозападна Япония, който в края на Втората световна война е унищожен от атомна бомба, пусната от САЩ.

 

Коджи Якушо

 

 

След като завършва образованието си, Якушо работи няколко години в общината в Токио.

"Бях на път да се върна в родния си град, защото не ми се получаваше, когато случайно отидох на театър с безплатен билет", казва той пред Индиуайър.

"[По-късно] установих, че не всички театрални постановки са страхотни. Но дори и при не най-добрите виждах, че актьорите, които често бяха млади, на моята възраст, просто се стараеха и даваха най-доброто от себе си на сцената. Завиждах им. Затова си помислих, че може би ще е по-забавно самият аз да играя", разказва още Якушо.

Първоначално той разнообразява, като работи за режисьори с различни стилове, за да трупа повече опит. Днес Якушо вече е работил с мнозина големи имена в Япония, а и не само, и предпочита да подбира ролите си.

 

 

Във всеки отделен герой или история

винаги може да се намери нещо красиво

"Мисля, че във всеки отделен герой или сюжет винаги може да се намери нещо красиво. Когато почувствам това в една история или филм, тогава съм готов да се захвана", казва Якушо.

Първият му пробив е в романтичната комедия "Ще танцуваме ли?" през 1996 г. Година по-късно филмът на Шохей Имамура "Змиорка" с участието на Якушо печели "Златна палма" в Кан. Други по-известни филми, в които актьорът играе, са "Вавилон" и "Мемоарите на една гейша".

Якушо казва, че филмите са като дрога за актьорите, които се надяват, че всяка следваща роля може да им донесе пълно удовлетворение и усещане за себереализация.

"Засега мисля, че ми се получава", казва той.

Освен за най-добър актьор в Кан, Якушо е носител на редица други отличия, включително на Азиатските филмови награди, на международните фестивали в Токио, Киото, Осака, Чикаго, Сингапур, на Японската киноакадемия и други.

 

 

 

Диляна Теохарова

 

Станете почитател на Класа