Валери Йорданов не напуска Народния театър, а съюза на артистите

Валери Йорданов не напуска Народния театър, а съюза на артистите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.04.2024
  • Сподели:

Валери Йорданов няма да напуска Народния театър "Иван Вазов", а само Съюза на артистите в България с председател Христо Мутафчиев, чийто член е станал едва преди една година след дълго колебание.

 

 

Това коментира самият той пред "Площад Славейков". През уикенда някои медии разтълкуваха, оказва се погрешно, съобщение на Йорданов във фейсбук, което по-късно беше изтрито. В профила си той след това написа: "Човек може да напусне интервю, спектакъл, концерт, изложба... и страница".

"Току-що напуснах и се спасих от бъдещето на тази смрад. Политическа, духовна и недотам-образована реалност. Напуснах и се спасих и от "Съюза на Христо Мутаф", пардон - на "Българските артисти", цитира "Площад Славейков" първото съобщение на Йорданов.

Сега пред изданието той коментира, че остава в трупата на Народния, защото "битката трябва да продължи". Актьорът обаче смята да изнесе моноспектакъла си "Караконджул" на външна сцена.

Той коментира още, че режисьорът Александър Морфов обмисля да изнесе "Хъшове" в нов състав на нова сцена тази есен. Проектът бил на много ранен етап и все още не е ясно нито къде, нито с кого ще се играе. Пред изданието информацията потвърждава и актрисата Рени Врангова. Според Йорданов обаче постановката би трябвало да си остане на сцената на Народния театър, защото там е създадена.

 

В началото на март Морфов беше дисциплинарно уволнен от Народния театър. Сагата започна след предсрочните изборите на 2 октомври 2022 г., когато пиарът на театъра Велислава Кръстева, която в продължение на дълги години отговаря за връзките с обществеността на ДПС, придружи почетния председател на ДПС Ахмед Доган до избирателната секция. Това стана повод Морфов да надраска вратата на кабинета в театъра с надписи "ДПС" и "Изчезвай". След това Морфов надраска и вратата на директора, като подчерта, че мотивите му са морални. Последваха размяна на остри реплики и административни проверки в театъра, назначени от бившия служебен министър на културата проф. Велислав Минеков. А Кръстева напусна, като през май 2023 г. се завърна като сътрудник на ДПС в парламента.

Валери Йорданов защитаваше Александър Морфов още от началото на конфликта.




Станете почитател на Класа