Хартиеното изкуство – за отпечатъка на новия изразен език и модерните технологии

Хартиеното изкуство – за отпечатъка на новия изразен език и модерните технологии
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.04.2024
  • Сподели:

Хартията е част от нашето битие, но тя е  естествено продължение на традиции и занаяти, които препращат към съвременна форма на визуалните изкуства. Артистите, които работят с хартия изграждат своеобразен мост между минало и иновации като експериментират в търсения на нови възможности.

 

 

Посветен на тази концепция е София хартиен арт фест. 13-ото издание на фестивала е под надслов "Без граници" и обединява: Конкурсът за хартиено изкуство "Аматерас", Биенале за хартиено изкуство, Хартиена арт академия, обменни гостуващи изложби, изкуство в градската среда, театър и кино, зелена архитектура и голям брой съпътстващи събития.

 

https://static.bnr.bg/gallery/cr/5bb229df42c237d10670a140dda3e3e1.jpg

 

 

Целта на фестивала е да се създава съвременно и иновативно изкуство от хартия, което дава възможност за развитие на креативността на всеки творец. Едновременно с това да възпитава у децата и младите хора отговорно отношение към природата и към света. Учи ги как да я трансформират и по какъв начин да я използват многократно, защото тя е жива. Тя има в себе си душа, нека не забравяме, че голямата част от хартията се прави от дървета и растения.

За трансформацията на хартията в красиви и невероятни инсталации, които се показват е отделни фигури, скулптори, както и произведения, които могат да имат утилитарна стойност в "Домът на музите" разказва Даниела Тодорова, куратор и организатор на София хартиен арт фест.

 

Даниела Тодорова

 

 

"Инвенцията е хартия, дали тя е жив материал или само е обект на инспирации или даже инвенция чрез представяне на звука на хартията, защото тя може да създава звук. Всичко това е обект на нашия фестивал", посочва още тя.

Чуйте подробности в звуковия файл.

 

 

 

 

Снимки: София хартиен арт фест, Теодора Церовска

Станете почитател на Класа