Анелия Господинова: Музиката ми е като дишането

Анелия Господинова: Музиката ми е като дишането
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.04.2024
  • Сподели:

Пианистката Анелия Господинова се представя със "Симфониета" - Видин в програма, започваща с Рахманинов. Концертът е в четвъртък, в музея "Земята и хората": 

 

 

 

"Завършила съм в Стара Загора, после при проф. Куртев - пиано в София. В момента преподавам, пианото е в основата, която може да даде тласък. Всеки инструмент може да завоюва кралската позиция, зависи кой свири на него. Пианото е много функционално в жанровата си принадлежност и адаптивност.

Достъпът до пианото е доста първичен. От малка обожавам музиката, тя ми е като дишането. Залепвах си ухото на всеки звуков източник. Любовта ми към пианото бе безусловна от първия ми досег. С удоволствие изучавам модерни композитори, това е разчупване на стереотипа.

Рахманинов е много интересно явление, Първият клавирен концерт е в оригинал създаден на 17 години, втората му редакция е тотално различна, 27 години по-късно. Първата, в 1891 носи романтичен почерк, докато втората е чист Рахманинов. Истинско предизвикателство, със запазен тематизъм от първата версия.

Той има много интересна житейска съдба, става автор на целия свят, за него няма музикални граници. В клавирните си концерти насища максимално личните си усещания като човек. Първият е по-труден за ансамбъл и оркестър, свири се рядко, в България - изключително рядко. Много усилия и работа от оркестранти и диригент!

Имам опит с Рахманинов вече 25 години във всичките му жанрове. Пръв път ми бе на 19 години - горе-долу във възрастта, когато го е писал. Сега съм като него, когато е писал втората редакция. Сега с диригента решихме да направим така, че да хване публиката за ушите!

Програмата е необичайна, ще се получи празник на сетивата. Целта ни е да изведем публиката от делничното. В третата част на концерта ни имаме хепи-енд. Имаме и импровизационност, откриваме дори елементи на джаз."

Станете почитател на Класа