×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

България и Корея засилват обмена на журналисти

Меморандум за сътрудничество между Асоциацията на журналистите на Република Корея и Съюза на българските журналисти бе подписан  в Сеул. Документът предвижда сътрудничество и размяна на информация и опит по проблеми на журналистиката и медиите между двете професионално-творчески организации. Всяка година ще се извършва размяна на посещения, като групи от по шестима журналисти от двете страни ще си разменят едноседмични визити, за да се запознават с проблемите на своите колеги и на другата страна и да ги отразяват в своите медии, за да запознават с тях и своята аудитория.


Меморандумът бе подписан от председателя на УС на СБЖ г-жа Снежана Тодорова и от президента на Асоциацията на журналистите от Република Корея г-н Пак Чон-рюл. Инициативата за това ново равнище на сътрудничество е на корейската страна. Г-н Пак отбеляза, че това е първото подобно споразумение за сътрудничество, което корейската асоциация сключва със журналистически съюз от Европа. А подобни споразумения с азиатските страни вече са няколко. Той обясни това с успешното и бързо развитие на отношенията между Южна Корея и България, както и с особения интерес в Южна Корея към България през последните години. Двете страни имат дипломатически отношения от 25 години и това е бил изключително плодотворен период на развитието им, през който е констатирана голямата близост между двата народа и сходната им историческа съдба.


Председателят на УС на СБЖ г-жа Снежана Тодорова и членът на Управителния съвет на съюза Васил Сотиров – журналист от БТА, вземат участие и в станалата вече традиционна Световна журналистическа конференция в Южна Корея. Тази година тя е посветена на проблемите и пътищата към обединението на Южна и Северна Корея и към умиротворяването на Корейския полуостров. На нея са поканени 100 журналисти от 58 страни. 

Станете почитател на Класа