Сърцето ще се саморегенерира до пет години

Увреденото сърце скоро ще може да се самовъзстановява, след като учените намериха начин да превръщат обикновена тъкан в сърдечни клетки, съобщи „Дейли мейл“.
Учените се надяват, че до пет години ще са успели да накарат сърцето да се саморегенерира, като възстановява увредена тъкан вследствие на спиране на сърцето или напреднала възраст. Революционното лечение става възможно, след като учени откриха как могат да превърнат обикновена съединителна тъкан в мускулни клетки, които изграждат сърцето. Методът е подобен на този, при който се използват стволови клетки. Вместо новите клетки да се отглеждат извън организма и след това да се инжектират в него, учените успяват да сменят посоката, в която те се развиват, в момента, в който това е необходимо.
Съкратителните мускулни клетки, известни като кардиомиоцити, не могат да се регенерират след сърдечен удар, и обграждащата ги съединителна тъкан, известна като фибробласти, не може да поеме тяхната функция. Учените от Университета в Гладстоун, щата Орегон, и Калифорнийския университет обаче са успели да репрограмират фибробласти в кардиомиоцити. Техниката включва вливане с помощта на стент на три вещества в кръвта, които предизвикват репрограмирането. Според учените тази система може да започне да се прилага до две седмици.

Станете почитател на Класа