Ева е била африканка, живяла преди 200 000 години

Майката на всички хора е живяла преди 200 000 години. Това разкрива най-голямото статистическо изследване на генетични данни на жители на различни точки на планетата, проведено от университета Райс в Хюстън. То се базира върху анализи на митохондриална ДНК – генетичен материал, който се наследява изключително по майчина линия. Проучването е публикувано в сп. Theoretical Population Biology.
„Митохондриалната Ева“, както я нарича екипът на професора по статистика Марек Кимър, вероятно е живяла някъде в Африка. Съществуването на „прародителката на всички ни“ за първи път бе разкрито през 1987 г. Сега учените успяват да прецизират, че митохондриалната ДНК на човека тръгва от жена преди 200 000 години някъде на Африканския континент. Сравнени са геномите на много поколения хора и с помощта на доста математика се стига до сегашния извод. Митохондрията също съдържа генетичен материал, но по-малко от този в клетъчното ядро. Митохондриалната ДНК има област, която се променя бързо и може да даде нещо като молекулярен часовник. На това са разчитали изследователите, за да стигнат до цифрата 200 000.
За разлика от Библията, според която Ева е една-единствена, учените обаче още не се наемат да твърдят, че преди 200 000 години е живяла само една жена.

Станете почитател на Класа