"Интел" разработва компютри, които интерпретират думи

Нова технология, която ще позволи на хората да диктуват писма и да търсят в интернет само чрез мислите си, се разработва от екип на „Интел“, съобщи „Дейли телеграф“. За разлика от досегашните компютри, които се контролират от мозъка, изискващи човекът да си представи, че извършва физическо движение, за да контролира курсора на екрана, новата технология ще може да интерпретира думите в момента, в който мисълта се появи в мозъка.
Предварителните тестове на системата са показали, че компютърът може да разпознава дума само като следи близки мозъчни модели и търси ключовите разлики, което подсказва коя може да е думата. Дийн Помералу – старши изследовател в лабораторията на компанията, твърди, че устройството се нуждае от усъвършенствани детайлни данни от мозъчна активност, което изисква използването на огромни и скъпи скенери за магнитен резонанс, каквито има в болниците. В момента се работи по създаването на по-малко обемно оборудване, което може да бъде носено като слушалки.
„Например съществителното „лопата“ извиква активност в моторния кортекс на мозъка, тъй като тази област контролира физическото движение“, каза Помералу. Думи, свързани с храната – като „ябълка“ например, предизвикват активност в тази част на мозъка, свързана с глада. Вече е разработен прототип, който може да разпознава думи като „отвертка“, „къща“ и „хамбар“ чрез измерването на близо 20 000 точки в мозъка.

Станете почитател на Класа