Тъмната енергия ще разширява Вселената безкрай

Екип от учени от лабораторията на НАСА в Пасадена установиха с помощта на телескопа „Хъбъл“ и след изследване на тъмната енергия, че Вселената ще продължи се разширява вечно, съобщи британския в. „Таймс“. Оказва се, че тъмната енергия разширява Вселената с все по-голяма скорост. Учените са наблюдавали с "Хъбъл" и с телескопа на Европейската космическа обсерватория как светлината от далечни звезди се изкривява около един от най-големите известни галактически купове, наречен Абел 1689. Заради огромната му маса той е като "космическа лупа", която насочва в друга посока светлината. По този начин астрономите ясно видели как гравитацията и тъмната енергия пречупват светилната от галактиките отзад в арки. Светлината се пречупва покрай големи галактични сегменти, позволявайки да бъдат виждани далечни обекти. Поради огромната си маса Абел 1689 действа като космическо увеличително стъкло, принуждавайки светлината да го заобикаля.
Тази загадъчна сила – тъмната енергия, открита през 1998 г., е невидима, но благодарение на нея се формират 72% от размера на Вселената. Почти 24% от нея пък са тъмна материя, която също е невидима за човека, но се изучава по-лесно от тъмната енергия заради гравитационното й влияние. Останалата част - около 4%, е позната на всички материя, изградена от атоми, от която са направени хората, планетите, звездите и всичко видимо, което ни заобикаля. Иначе казано, приема се, че във Вселената има нещо, което не се вижда с обикновени и радиотелескопи, но е с много голяма маса, която личи само по неговата гравитация и на тази база следват всички изводи.
Понятието „тъмна енергия“ е част от теорията за Големия взрив, която е космологична научна теория, описваща ранното развитие на Вселената. Разширяването на Вселената, което следва от уравненията на общата теория на относителността, бива потвърдено с наблюденията за раздалечаване на галактиките.
Най-важният извод, до който стигнаха учените от НАСА благодарение на откритието, е, че Вселената няма да спре да нараства, въпреки че един ден ще се превърне в студена пустош. Все още не е изчислено кога Вселената ще стане ледена пустиня.
Астрономът Приямвада Натараджан от университета в Йейл също твърди, че „съдържанието, геометрията и съдбата на Вселената са взаимосвързани, а идеята за постоянното й разширение само доказва това“. Следователно, ако успеем да придобием достатъчно знания и наблюдение за две от тези понятия, със сигурност ще ни е по-лесно да си обясним третото, отбелязва ученият.

Станете почитател на Класа